Gepubliceerd: 06-03-2024, laatst gewijzigd:
29-05-2024
Goed nieuws voor kleinere (melk)veebedrijven. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat past namelijk de voorwaarden van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) voor 2024 aan in de bedragen voor monomestvergisting. Waardoor ook kleinschalige mestvergisting rendabel wordt. In dit artikel vertel ik u hier meer over.
Wat is SDE++ ook alweer?
Met de SDE++-regeling ondersteunt de overheid duurzame (energie)projecten. Deze regeling richt zich op het verlagen van de CO2-uitstoot. Met ten minste 55 procent reductie in 2030 t.o.v. 1990. Daarom stimuleert de overheid de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. De hoofdcategorieën zijn:
- Hernieuwbare elektriciteit
- Hernieuwbaar gas
- Hernieuwbare warmte
- CO2-arme warmte
- CO2-arme productie
Een nieuwe categorie
In zijn kamerbrief van 1 maart kondigt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) een nieuwe categorie hernieuwbaar gas aan voor kleinere bedrijven. Hierbij gaat het om installaties tot 110 kilowatt, die draaien op één of enkele veehouderijen. Dit zijn bedrijven tot circa 150 melkkoeien of circa 4.500 ton mest op jaarbasis. Voor groen gas in deze categorie geldt naar verwachting een brutogarantieprijs van circa 2,13 euro per m3. Daarmee liggen de tarieven nog hoger dan de SDE++ in 2023. Dat lag namelijk op 1,50 per m3 groen gas voor grotere projecten tot 450 KW.
Dit hogere tarief specifiek voor projecten onder 110 KW maakt groen gas voor kleinere projecten aanzienlijk interessanter. Ook heeft een kleinere installatie minder invoeding op het aardgasnet nodig. Dit brengt aansluiting op zwakkere aardgasnetten ook dichterbij.
Omgevingsvergunning nodig
De SDE++-regeling wordt vanaf 10 september tot en met 7 oktober opnieuw opengesteld. Wilt u gebruikmaken van de SDE++-regeling? Dan hebt wel u een geldige omgevingsvergunning nodig voor de installatie waarvoor u de exploitatiesubsidie aanvraagt.
Momenteel zijn we bezig om zicht te krijgen op investeringen in kleinere biogas- en gasopwekinstallaties. Evenals de impact hiervan op het verdienmodel. Een eerste analyse toont aan dat dit ook voor kleinere bedrijven ronduit positief is. Waarbij ook voor kleinere projecten geldt dat een omgevingsvergunning nodig is en blijft. Om deze voor 10 september 2024 te hebben, is het belangrijk dat u tijdig begint. Vanaf 1 januari moeten omgevingsvergunningen via het nieuwe loket worden ingediend en is een doorlooptijd van 3-6 maanden helaas normaal. Met tijdig starten kan het nog wel voor 10 september.
Wij staan u bij
Wilt u gebruikmaken van de SDE++-regeling? En wilt u daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen? Vanuit Flynth en Rombou ondersteunen we u hier graag bij. Neem hiervoor contact op met uw Flynth-adviseur of vul onderstaand formulier in.