Hoofdlijnenakkoord 2024-2028: belangrijke punten voor het mkb

 
Hoofdlijnenakkoord 2024-2028: belangrijke punten voor het mkb
Gepubliceerd: 27-05-2024, laatst gewijzigd: 31-05-2024

Op 16 mei presenteerden de vier formerende partijen het Hoofdlijnenakkoord 2024-2028. Hierin staan ook plannen voor het mkb. Hoewel verdere uitwerking nog volgt, wil het nieuwe extraparlementaire kabinet het ondernemings- en investeringsklimaat in ons land stimuleren. In dit artikel leest u belangrijke punten in het hoofdlijnenakkoord voor het mkb.  

Lastenverlichting op arbeid

Het nieuwe akkoord streeft naar lastenverlichting op arbeid en verlaging van de marginale druk voor burgers, bijvoorbeeld via het introduceren van een extra schijf in de inkomstenbelasting. Dit verlaagt mogelijk de loonkosten voor uw bedrijf. Waardoor u uw werknemers beter kunt belonen, wat helpt bij het aantrekken en behouden van talent. 

Zekerheid op de arbeidsmarkt

Duidelijke en eerlijke regels voor zzp’ers en de uitzendsector moeten zekerheid bieden op de arbeidsmarkt. Dit is gunstig voor mkb-bedrijven, die vaak afhankelijk zijn van flexibele arbeidskrachten. 

Verbetering van het vestigingsklimaat

Het akkoord benadrukt de noodzaak van een goed vestigingsklimaat voor bedrijven, inclusief fiscale maatregelen om het investeringsklimaat te verbeteren. Dit is mogelijk voordelig voor u als mkb-ondernemer, aangezien u afhankelijk bent van een gunstige zakelijke omgeving. 

Ondersteuning bij energietransitie

Wilt u uw bedrijfsvoering verduurzamen? Het akkoord benadrukt de ondersteuning van bedrijven bij de energietransitie. Dit helpt u mogelijk om duurzamer te opereren. 

Tegengaan van regeldruk

De formerende partijen willen de regeldruk verminderen door adviesorganen en uitvoeringsinstanties te betrekken bij het opstellen van beleid en wetgeving. Dit vermindert mogelijk uw administratieve lasten, waardoor u meer tijd overhoudt voor andere zaken. 

Prioriteit voor talent, kenniseconomie en innovatie

De beschikbaarheid van talent, versterking van de kenniseconomie en innovatie krijgen prioriteit in het akkoord. Zodat het mkb concurrerend kan blijven in een snel veranderende economie. Een sterk en concurrerend mkb is onder andere essentieel voor een sterker Europa. 

Van hoofdlijnenakkoord naar regeerakkoord

Het akkoord benadrukt de waarde van het bedrijfsleven en ondernemerschap. Er wordt terecht aandacht besteed aan ondernemerschap en het verdienvermogen van bedrijven, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Hoewel sommige maatregelen al concreet zijn, moeten andere maatregelen nog verder worden uitgewerkt. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de inhoud van het hoofdlijnenakkoord en hiermee waar mogelijk al rekening te houden in uw bedrijfsvoering. 

Meer weten?

Dit artikel is gebaseerd op de informatie zoals die op 21 mei 2024 bekend was. In dit artikel zijn de kernpunten specifiek voor het mkb behandeld. Het hoofdlijnenakkoord bevat ook andere hoofdpunten, zoals aandacht voor land- en tuinbouw en visserij. Ook is er veel aandacht voor fiscale maatregelen. Wilt u meer weten over deze onderwerpen? Of hebt u andere punten waarover u wilt sparren? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.   

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: