Gepubliceerd: 25-05-2023, laatst gewijzigd:
31-10-2024
In ons waterrijke land spelen sloten een belangrijke rol, zo ook bij het (nieuwe) GLB. Bij het invullen van de Gecombineerde Opgave (GO) kunt u onder bepaalde voorwaarden dit jaar voor het eerst landschapselementen intekenen, waaronder sloten en schouwpaden. Eén van de voorwaarden is het feitelijke gebruik van het landschapselement. Hierover zijn wat onduidelijkheden. In dit artikel leggen we uit waar deze onduidelijkheden vandaan komen en wat de status ervan is.
Het intekenen van landschapselementen, zoals sloten en schouwpaden, kan u voordeel opleveren. Als voorwaarde voor het mogen intekenen van een sloot geldt het feitelijke gebruik. Kortgezegd: u neemt het onderhoud van de sloot voor uw rekening. Én u hebt voor het intekenen toestemming nodig van het waterschap waar de sloot onder valt.
Ongelijkheid tussen waterschappen
De afgelopen tijd zijn er waterschappen geweest die agrarisch ondernemers toestemming gaven om alle waterschapssloten op te geven die in hun werkgebied liggen. Andere waterschappen gaven deze toestemming niet. Zo ontstond er ongelijkheid, wat veel vragen van klanten opleverde. Flynth heeft hierover navraag gedaan bij RVO, over de vereiste toestemming en het feitelijke gebruik van de sloot, om zo de onduidelijkheden weg te nemen.
Sloot als onderdeel van perceel
De minister heeft aangegeven dat in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de sloot wordt gezien als onderdeel van het perceel. Daarom hebt u als gebruiker van het aanliggende perceel automatisch het beheer over de sloot. Gebruik van het perceel op de peildatum is daarmee ook gebruik van het landschapselement ‘sloot’. De enige voorwaarde om de waterschapssloot op te kunnen geven, is dan ook de toestemming van het waterschap. Dit betekent dat voor de waterschappen die hierin nog geen standpunt hebben ingenomen, er nog geen duidelijkheid is.
Bovenstaand standpunt leidt daarmee volgens ons ook tot de conclusie dat voor sloten die eigendom zijn van andere eigenaren dan het waterschap, ook alleen toestemming van de eigenaar voldoende is om de sloot op te geven. Mits u de gebruiker van het aanliggende perceel bent.
Wel of niet opgeven?
Let op dat u lang niet altijd gunstiger uitkomt als u ook de sloot opgeeft. Immers, als u meer subsidiabel areaal opgeeft, moet u ook meer punten en waarde verzamelen voor de eco-regeling. Zo loopt u het risico dat u terugzakt van bijvoorbeeld zilver naar brons, op het moment dat u de sloten opgeeft.
Vier procent niet-productief
De eis van vier procent niet-productief (GLMC8) is dit jaar niet van toepassing. Echter, volgens de RVO is het dit jaar desondanks wél nodig om de waarde van de niet-productieve maatregelen die u dit jaar neemt in mindering te brengen, tot u voldaan hebt aan deze GLMC. Als u dit jaar kruidenrijke bufferstroken of groene braak toepast, hebt u dus met deze RVO-uitleg te maken. In die gevallen kan het toevoegen van sloten aan uw subsidiabele areaal helpen om sneller te voldoen aan de vier procent-eis. Daarmee kunt u wellicht de volledige waarde van de kruidenrijke bufferstroken en de groene braak benutten.
Voorwaarde vanuit het waterschap
Bij sommige waterschappen is het verplicht om deel te nemen aan de eco-regeling, wilt u toestemming krijgen om de sloten in te tekenen. Hoewel het ministerie dit ondersteunt, ligt de controle ervan volledig bij het waterschap. Hoe u nu precies kunt voldoen aan deze voorwaarde van sommige waterschappen is echter niet helder en kan per waterschap verschillen. Op de sloot zelf kan immers geen eco-maatregel worden aangevraagd.
SKAL-certificering en sloten
Hebt u een biologisch bedrijf en tekent u sloten in? Dan is het vooralsnog onduidelijk wat dat betekent voor uw SKAL-certificering. Een andere onduidelijkheid is, welk effect de koppeling van het landschapselement aan het aanliggende perceel heeft voor biologische bedrijven. Voor volledig SKAL-gecertificeerde bedrijven zijn de percelen die toebehoren aan het bedrijf, via eigendom of pacht, inclusief de sloten en andere elementen die op die percelen aanwezig zijn, gecertificeerd. Echter, de sloten van andere eigenaren vallen mogelijk niet onder het SKAL-certificaat, waardoor uw bedrijf dus niet meer volledig gecertificeerd is in de Gecombineerde Opgave.
Op basis van de toezegging van het ministerie én achterliggende gedachte van het nieuwe GLB geldt dat volledig biologische bedrijven automatisch in goud zitten. We zijn van mening dat het toevoegen van waterschapssloten hier geen verandering in zou mogen brengen. Hierover hebben we aanvullende vragen gesteld aan de RVO.
Wij staan u bij
Bij Flynth ondersteunen we u met het beste advies. We geven u de informatie en middelen om de GO zo goed mogelijk in te vullen. Zodat u een passende beloning krijgt voor uw investeringen. We houden u op de hoogte van ontwikkelingen. Wilt u meer weten over sloten en bufferstroken in het nieuwe GLB? Of wilt u eens sparren over welke eco-activiteit(en) u het beste kunt kiezen? Neem dan contact op met uw Flynth-adviseur. Samen kijken we naar wat het beste is voor u en uw bedrijf.