SDE subsidie aanvraag stappenplan

SDE subsidie aanvraag stappenplan

Welke stappen moet ik ondernemen om ook daadwerkelijk SDE subsidie uitgekeerd te krijgen?

Help, ik heb een SDE beschikking voor zonnepanelen. En nu?

U heeft van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een SDE beschikking ontvangen. Deze beschikking is afgegeven voor uw locatie en voor een specifieke installatiegrootte. De installatiegrootte is bij de aanvraag bepaald aan de hand van de offerte of berekend op basis van het dakoppervlak. Nu kan ook daadwerkelijk de zonnepaneleninstallatie geplaatst gaan worden. Bij de huidige SDE beschikkingen zal een installatie kleiner dan 1 MWp (1.000 kWp) binnen 1,5 tot 2 jaar gerealiseerd moeten zijn, afhankelijk van het jaar van beschikking. Bij een grotere installatie geldt een periode van 3 tot 4 jaar (afhankelijk van de installatie), maar moet u wel binnen 1,5 jaar een opdrachtbevestiging bij de RVO indienen.

Welke stappen moet ik ondernemen om ook daadwerkelijk SDE subsidie uitgekeerd te krijgen?

In het onderstaande stappenplan wordt in een logische volgorde aangegeven welke acties u nog moet ondernemen om SDE subsidie voor zonnepanelen uitgekeerd te krijgen. U komt met deze actielijst niet voor verrassingen te staan. De volgorde van de acties kan echter nog wel wisselen per project. Heeft u bedenkingen over de financiering? Neem dan eerst contact op met de partij die de financiering moet gaan verstrekken. Heeft u bedenkingen of de constructie zwaar genoeg is? Dan start u met de constructieberekening.

Start met definitief maken van de plannen. Bij een installatie kleiner dan 1 MW moet de installatie binnen 1,5 tot 2 jaar gerealiseerd zijn (afhankelijk van het jaar van beschikking). Bij een grotere installatie geldt een periode van 3 tot 4 jaar (afhankelijk van de installatie), maar moet u wel binnen 1,5 jaar een opdrachtbevestiging bij de RVO indienen. Dit betekent offertes opvragen en vergelijken.

Overleg met de verzekeraar van de opstallen waar de installatie op geplaatst gaat worden. In de meeste gevallen zal de verzekeraar een constructieberekening willen ontvangen. Door middel van een constructieberekening wordt gekeken of het gewicht van de zonnepanelen door de constructie gedragen kan worden.

  • Bij verzwaring van de netaansluiting zal de verzwaring aangevraagd moeten worden bij de regionale netbeheerder. De levertijd en in bedrijf stellen van deze verzwaring bepaalt wanneer de zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
     
  • Op dit moment kan niet overal in Nederland terug geleverd worden aan het net. Daardoor kan dan niet in alle gevallen een groene EAN code verstrekt worden. Wordt deze groene EAN code niet verstrekt, dan wordt u niet als leverancier van duurzame stroom bij CertiQ ingeschreven. CertiQ is de partij waar alle producenten van duurzame energie worden geregistreerd. De regionale netbeheerder geeft u hier meer informatie over.

Voor de SDE subsidie zal ook een brutoproductiemeter geplaatst moeten worden. De brutoproductiemeter is een gecertificeerde en geijkte tussenmeter die precies bijhoudt hoeveel stroom er is opgewekt door de zonnepanelen, hoeveel elektra er direct gebruikt wordt op het bedrijf en hoeveel elektra er terug geleverd gaat worden.

Deze aanvraag doet u bij een meetdienstenbedrijf. Dit is altijd de partij die ook de meetdiensten voor uw hoofdmeter verzorgt.

Voor de elektra die aan het net wordt geleverd, ontvangt u een vergoeding. Over de hoogte van deze vergoeding maakt u afspraken met uw energieleverancier.

Dien een voorschotaanvraag in bij de RVO. Daarna zal de RVO een maandelijks voorschot vaststellen. Na afloop van het kalenderjaar ontvangt u aan de hand van de geregistreerde productie een correctie op de eerder uitgekeerde voorschotbedragen.

Wilt u meer weten of heeft u een vraag?

Stel uw vraag over SDE subsidie in onderstaand formulier dan nemen wij contact met u op.