Het aantal mkb’ers dat bij de Nederlandse grootbanken leent neemt af. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Tussen het derde kwartaal van 2013 en het vierde kwartaal van 2017 nam het aantal mkb-klanten af van 828.461 naar 653.494. Een daling van ruim 21 procent.
Waar komt die daling vandaan? Enerzijds kan de oorzaak te vinden zijn in het scherpere beleid van banken - sinds de crisis in 2008. Banken doen nog altijd mee, zolang er een goed en doordacht plan ligt. Maar op enkel hun ‘blauwe ondernemersogen’ krijgen mkb’ers nu eenmaal geen bancair krediet meer los.
Trend: alternatieve financieringsvormen
Tegelijk is er de laatste jaren ook een andere trend zichtbaar. Alternatieve financieringsvormen winnen terrein. En nu de bank striktere regels hanteert, vinden steeds meer mkb’ers vaker de oplossing voor hun investeringsvraagstuk in financieringsvormen zoals kredietunies, crowdfunding, business angels of venture capital fonds.
70% toename
Dit blijkt ook uit het jaarlijkse European Alternative Finance Industry-onderzoek (2016). Voor dit onderzoek werden de cijfers van bijna 400 alternatieve geldverstrekkers in ruim 30 Europese landen onder de loep genomen. Met ruim 1 miljard aan alternatieve kredieten nam de (online) markt in Europa voor alternatieve financiering in 2015 met ruim 70% toe.
Van kredietunie tot business angel
Waar een lening bij de bank tot enkele jaren geleden nog de meest voor de hand liggende keuze leek, kijken mkb-ondernemers nu dus ook buiten de gebaande paden. Hadden we pakweg 15 jaar geleden nog nauwelijks gehoord van kredietunies, biedt deze financieringsvorm nu voor veel ondernemers volop kansen.
Denk ook aan leasing of factoring, waardoor er meer werkkapitaal vrij blijft in het bedrijf. Terwijl startups tegenwoordig een kickstart kunnen maken via crowdfunding of een business angel: particuliere investeerders (en meestal voormalig ondernemers), die - vaak uit enthousiasme en liefhebberij - in het bedrijf willen investeren én daarbij ook hun praktijkervaring, branchekennis en netwerk ter beschikking stellen.
Altijd een passende oplossing
Kortom: van bancair krediet, factoring en leasing tot crowdfunding, business angels en kredietunies - óf wellicht een mix hiervan. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden voor mkb-financiering sterk gestegen. Of u nu wilt groeien in omzet, een nieuwe locatie wilt openen, wilt innoveren of nieuw materieel nodig heeft. Voor elke investeringsbehoefte bestaat er een passende oplossing. En dat hoeft niet altijd de bank te zijn. Met een scala aan financieringsmogelijkheden en een aantrekkende markt kan het nú het moment zijn om te investeren in datgene wat u nodig heeft.