Gepubliceerd: 22-10-2024, laatst gewijzigd:
22-10-2024
In de werkkostenregeling (WKR) staat welke vergoedingen uw onderneming onbelast aan werknemers mag geven. Hoe zet u deze regeling optimaal in voor fiscale voordelen en het extra waarderen van uw werknemers? In dit artikel leest u hier meer over.
De werkkostenregeling maakt het voor u als werkgever mogelijk om onbelaste vergoedingen aan werknemers te verstrekken, ook als deze niet gerelateerd zijn aan de werkzaamheden. Via de vrije ruimte van de WKR bepaalt u zelf wat u onbelast aan uw werknemers vergoedt, geeft of beschikbaar stelt. U mag in de vrije ruimte ook zaken vergoeden waar de werknemer privé voordeel van heeft. Zoals cadeaubonnen, gereedschap, sportabonnementen of kerstpakketten. Hier zit wel een maximum aan van 2.400 euro per werknemer per kalenderjaar.
Hoe werkt de vrije ruimte van de WKR?
De vrije ruimte is het bedrag dat u binnen de WKR jaarlijks onbelast mag besteden aan personeelsvoorzieningen. Dit is een bepaald percentage van de totale fiscale loonsom. Hiermee kunt u werknemers belonen, zonder dat deze beloning als loon wordt belast.
De vrije ruimte wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2024 en 2025 is de vrije ruimte:
- 1,92 procent over uw fiscale loonsom tot en met 400.000 euro.
- 1,18 procent over het bedrag van de totale loonsom boven 400.000 euro.
Let op: overschrijdt u de grens van de vrije ruimte? Dan betaalt u over het gedeelte dat boven die grens komt tachtig procent belasting.
Gerichte vrijstellingen
Binnen de WKR gaan bepaalde vergoedingen niet ten koste van de vrije ruimte. Deze gerichte vrijstellingen mag u als werkgever dus altijd onbelast verstrekken. Voorbeelden zijn het vergoeden, geven of beschikbaar stellen van een laptop, indien noodzakelijk voor het uitvoeren van de functie, het vergoeden of betalen van een cursus als die nodig is voor de huidige functie of een nieuwe functie in te toekomst of een overnachting voor het werk (op het moment dat je bijvoorbeeld een lange reis moet maken en niet op een gebruikelijk tijdstip thuis kan komen, of bijvoorbeeld bij een tweedaagse cursus).
Werkplekvoorzieningen
Ook bepaalde werkplekvoorzieningen gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Hiervoor geldt een zogeheten nihilwaardering. Deze voorzieningen zijn op nul euro gewaardeerd en daardoor onbelast. Denk aan koffie, thee en fruit op de werkplek of een ov-abonnement.
Voor een aantal andere werkplekvoorzieningen gelden normbedragen, die u kunt onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR, of bij de werknemer kan belasten. Dit gaat om:
- maaltijden in de bedrijfskantine
- kinderopvang, geregeld door de werkgever
- huisvesting op de werkplek
Meer weten over de WKR?
Hebt u vragen over de vrije ruimte, of wilt u weten of u alles juist boekt in de financiële administratie of welke voorzieningen wel en niet binnen de werkkostenregeling vallen? Of wilt u advies om de nog beschikbare vrije ruimte van de werkkostenregeling 2024 optimaal te besteden (denk hierbij ook aan cafetariseren)? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul het formulier hieronder in.