Zijn de overheden komend jaar wél klaar voor mono-vergisters?

 
Zijn de overheden komend jaar wél klaar voor mono-vergisters?
Gepubliceerd: 06-12-2024, laatst gewijzigd: 06-12-2024

Dit najaar kon u als ondernemer subsidie aanvragen voor een mono-vergister via de SDE-regeling. Een belangrijke voorwaarde was dat er vooraf al een vergunning was verleend. Dit proces verliep niet zonder slag of stoot, mede door de nieuwe Omgevingswet. 

Veel lagere overheden, zoals provincies, gemeenten en omgevingsdiensten, bleken in veel gevallen nog niet klaar voor hun rol.  

Over mono-vergisters  

Mono-vergisters zijn vergisters waarin u alleen mest verwerkt. Dit is anders dan bij co-vergisters, waarin u ook andere grondstoffen kunt toepassen. De subsidie moet het gebruik van de mono-vergisters stimuleren. Deze vergisters dragen in belangrijke mate bij aan de energietransitie door de productie van groen gas, reduceren ook nog eens het vrijkomen van het broeikasgas methaan en maken Nederland minder afhankelijk van buitenlands gas.  

Onnodig lange vergunningprocedure 

De omgevingsdiensten interpreteerden de nieuwe Omgevingswet soms zo dat monomestvergisters voor het onderdeel ‘milieu’ vergunningsplichtig zouden zijn. De behandeling van de vergunningaanvraag kende daardoor een lange doorlooptijd. De betrokken omgevingsdiensten stelden overdreven veel vragen over het functioneren van een monomestvergister en waren duidelijk niet voorbereid. Dit zorgde voor vertraging. 

Bovendien leek het erop dat de lagere overheden vaak niet doorhadden en zich er ook niet op instelden dat de vergunning vóór de subsidieaanvraag moest zijn verleend. Het lange traject en de trage afhandeling zorgden ervoor dat sommige ondernemers de subsidieaanvraag niet op tijd konden indienen.  

Grote verschillen tussen bestemmingsplannen 

Ook bestemmingsplannen verschilden in belangrijke mate van elkaar. Waar gemeente A de gewenste monomestvergister per recht toestaat, is voor dezelfde monomestvergister in gemeente B een buitenplanse procedure nodig of vormt bijvoorbeeld de hoogte van de silo een probleem. Voor een adequate vergunningverlening is het belangrijk dat bestemmingsplannen aansluiten bij de maatschappelijke gewenste inzet van mono-vergisters en geen belemmering vormen.   

Onmogelijke voorwaarde provincie Groningen  

De provincie Groningen sprong er negatief uit dit jaar. Daar kwam aan het licht, door de beoordeling van een aanvraag van een melkveehouder, dat de provinciale verordening een onmogelijke voorwaarde voor mono-vergisters bevat. De provincie legde de voorwaarde zo uit, dat de mestvergister niet kon worden vergund. En dat terwijl de provincie juist zeer positief tegenover het gebruik van vergisters staat. De verwachting is zelfs dat het herzien van de verordening veel tijd zal kosten.  

Meer informatie 

Het inzetten op duurzaamheid is een belangrijke pijler voor een toekomstgerichte agrarische sector. Dan is het mono-vergisten daarin veelbelovend. Het draagt bij aan de energietransitie, aan het verminderen van de milieubelasting én is financieel aantrekkelijk. Het is aan u als agrarisch ondernemer om te overwegen of mono-vergisting ook voor u en uw bedrijf een passende investering is.  

Onze verwachting is dat dit leerjaar ertoe leidt dat de vergunningverlening volgend jaar beter zal verlopen. Maar het heeft ons ook geleerd dat vroeg beginnen belangrijk is. Ontdek met ons of mono-vergisting iets is voor uw bedrijf.  Wilt u daarover sparren? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: