Willekeurig afschrijven op investeringen 2023: wees alert

 
Willekeurig afschrijven op investeringen 2023: wees alert
Gepubliceerd: 22-08-2024, laatst gewijzigd: 22-08-2024

Hebt u in 2023 een investering gedaan? Wellicht kun u gebruikmaken van de regeling Tijdelijke Willekeurige Afschrijving (TWA). Met deze regeling mogen ondernemers in de belastingaangifte over 2023 maximaal vijftig procent van de aanschafwaarde van bepaalde investeringen minus de restwaarde willekeurig afschrijven. In dit artikel leest u met welke regels u rekening kunt houden.  

Over de regeling

De TWA-regeling is een mooie regeling voor investerende ondernemers, die alleen geldt voor investeringen die zijn gedaan in het kalenderjaar 2023. Het gaat dan om investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die in 2023 zijn gekocht of voortgebracht en uiterlijk op 31 december 2025 in gebruik worden genomen. Met de willekeurige afschrijving kunt u als ondernemer uw fiscale winst behoorlijk verlagen. En zo een flink liquiditeitsvoordeel behalen.  

Uitsluitingen en (aan)betaling 

De TWA-regeling is niet geldig voor alle bedrijfsmiddelen. Uitgesloten zijn:  

  • grond 
  • gebouwen 
  • schepen 
  • bromfietsen en motoren  
  • personenauto’s die niet zijn bestemd voor beroepsvervoer 
  • immateriële activa, zoals vergunningen en goodwill 
  • bedrijfsmiddelen die voor zeventig procent of meer zijn bestemd voor verhuur  
  • dieren en productierechten 
  • bedrijfsmiddelen die al willekeurig worden afgeschreven op grond van een andere regeling 

Wilt u willekeurig afschrijven en hebt u het bedrijfsmiddel eind 2023 nog niet in gebruik genomen? Dan moet u in 2023 wel een aanbetaling hebben gedaan ter grootte van het willekeurig af te schrijven deel.  

Personenauto’s zonder CO2-uitstoot kwalificeren wel 

Naast personenauto's die bestemd zijn voor het beroepsvervoer over de weg (bijvoorbeeld taxi's en bestelauto's), geldt de regeling ook voor personenauto's met een CO2-uitstoot van nul gram per kilometer (zoals elektrische personenauto’s, waterstofauto’s of zonnecelauto’s). Op deze auto’s kunt u de willekeurige afschrijving toepassen, als u aan de overige voorwaarden voldoet.  

Willekeurige afschrijving over het afschrijvingspotentieel  

Gaat u de TWA-regeling toepassen in de aangifte over 2023? Let dan goed op. U mag alleen willekeurig afschrijven over maximaal vijftig procent van het afschrijvingspotentieel van kwalificerende bedrijfsmiddelen. Het afschrijvingspotentieel is de aanschafwaarde minus de restwaarde. De restwaarde is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden. 

Naast de willekeurige afschrijving in het boekjaar 2023, kunt u ook de gewone afschrijving toepassen op het resterende afschrijvingspotentieel. Per saldo hebt u dus meer dan vijftig procent aan afschrijvingspotentieel. 

Benut TWA ook daadwerkelijk in 2023 

Benut de TWA daadwerkelijk in 2023. Het willekeurige deel is namelijk alleen in 2023 af te schrijven, u kunt het niet-benutte deel niet doorschuiven naar een later boekjaar. Bij andere regelingen zoals Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) of WASO (willekeurige afschrijving voor starters) kan dat wél. 
 
Als u de vijftig procent willekeurige afschrijving niet volledig benut, dan kunt u het resterende deel wel toerekenen aan het reguliere deel van de afschrijving. Dat totaal kunt u dan op reguliere wijze afschrijven.  

TWA en herinvesteringsreserve (HIR) 

Let ook op als u voor uw investering een herinvesteringsreserve (HIR) moet afboeken. Als u op de aanschaffings- en voortbrengingskosten van bedrijfsmiddelen in de TWA ook een HIR afboekt, ziet de belastingdienst die HIR-afboeking als eerste willekeurige afschrijving. De HIR zorgt er dan voor dat de TWA-regeling 2023 minder benut wordt.  
 
Hebt u meer investeringen gedaan, maar is op een deel de TWA niet van toepassing, bijvoorbeeld voor een tweedehands bedrijfsmiddel? Boek de HIR dan waar mogelijk zoveel mogelijk af op die investering(en). Op die manier profiteert u van maximaal belastingvoordeel. 

We laten dit zien aan de hand van een voorbeeld.  
U schaft in 2023 een machine aan voor € 100.000, die kwalificeert voor de TWA, de restwaarde is € 10.000.  

  • De ruimte voor de willekeurige afschrijving 2023 is in beginsel:  50% maal (€ 100.000 minus € 10.000) = € 45.000. 
  • Er staat nog een HIR van € 40.000 op de balans (boekwaarde-eis 0). Deze HIR kwam tot stand in 2022 bij verkoop van een kort afschrijfbaar bedrijfsmiddel. 
  • Als een HIR afgeboekt kán worden, moet u deze ook daadwerkelijk afboeken. De belastingdienst ziet deze afboeking als eerste willekeurige afschrijving. U kunt dus nog maar € 45.000 minus € 40.000 = € 5.000 willekeurig afschrijven. 

U hebt in 2023 nog een extra investering gedaan van € 37.000 die niet kwalificeert voor de TWA. 

  • Op deze investering is maximaal € 37.000 HIR-afboeking mogelijk. Er blijft nog € 3.000 HIR over. 
  • De ruimte voor de willekeurige afschrijving binnen de TWA is in dit geval € 45.000 minus € 3.000 = € 42.000. 

U hebt in 2023 nog een extra investering gedaan van € 60.000 die niet kwalificeert voor de TWA (tweedehands bedrijfsmiddel). 

  • Op deze investering is de volledige HIR-afboeking van € 40.000 mogelijk.  
  • Zo blijft de ruimte voor de willekeurige afschrijving binnen de TWA € 45.000. 

TWA en gebroken boekjaar 

Werkt u met een gebroken boekjaar? Ook dan is het opletten. Hebt u bijvoorbeeld een investering gedaan in het gebroken boekjaar 2023/2024 voor een TWA-kwalificerend bedrijfsmiddel, en deze in januari van 2024 betaald? Dan hebt u dus binnen het gebroken boekjaar 2023/2024 betaald. Kunt u dan de TWA toepassen in 2023? 
 
De Kennisgroep van de Belastingdienst heeft onlangs het standpunt ingenomen dat u de TWA dan niet mag toepassen. De Kennisgroep is van mening dat uiterlijk in het kalenderjaar 2023 betaald moet zijn. Het kan zijn dat een rechter zich hier nog over buigt en tot een andere conclusie komt. Als dat gebeurt, houden we u op deze plek op de hoogte.   

Meer weten? 

Hebt u inhoudelijke vragen over de TWA-regeling of wilt u sparren over de mogelijkheden om de regeling toe te passen? Wij helpen u graag met advies en bij het invullen van uw belastingaangifte. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of via onderstaand formulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: