Wijziging Wet tegemoetkomingen loondomein: wat verandert er?

 
Wijziging Wet tegemoetkomingen loondomein: wat verandert er?
Gepubliceerd: 24-07-2024, laatst gewijzigd: 25-07-2024

De Eerste Kamer stemde op 16 april 2024 in met de wijziging van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Maar wat houdt deze wet in? Welke wijzigingen kunt u verwachten? En vooral: wat betekent dit voor u als ondernemer? Wij vertellen u er meer over. 

Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 

Hebt u een of meer werknemer(s) met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst? Dan komt u wellicht in aanmerking voor tegemoetkoming vanuit de overheid, in de vorm van Wtl. Momenteel draagt deze wet nog onvoldoende bij aan het stimuleren van werkgevers om potentiële werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen. De gewijzigde wet moet hier verandering in brengen. 

Loonkostenvoordeel (LKV) 

Een belangrijk onderdeel van Wtl is het loonkostenvoordeel (LKV). Een jaarlijkse tegemoetkoming voor het aannemen van werknemers uit een doelgroep die moeilijk aan werk komen. De tegemoetkoming bedraagt maximaal drie jaar. Binnen de huidige regeling gaat dit om werknemers: 

  • met een arbeidsbeperking 
  • met een arbeidsongeschiktheidsuitkering 
  • van 56 jaar of ouder die momenteel een uitkering ontvangen 

In sommige gevallen is er ook een tegemoetkoming voor herplaatsing naar een nieuwe of aangepaste functie, nadat de werknemer arbeidsongeschikt werd. 

Aankomende wijzigingen 

Let op: het kabinet heeft besloten het LKV bij oudere werknemers (56-jarigen met een uitkering) vanaf 1 januari 2026 af te schaffen. Voor dienstverbanden die op of na 1 januari 2024 zijn gestart, verlaagt de overheid het LKV vanaf 1 januari 2025 stapsgewijs. Per 1 januari 2026 is het volledig afgeschaft. Voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen vóór 1 januari 2024 blijft het loonkostenvoordeel gewoon gelden onder de huidige voorwaarden. 

Het goede nieuws is dat de overheid de criteria voor het LKV bij het herplaatsen van werknemers met een arbeidsbeperking verruimt. Hierdoor komen meer werkgevers in aanmerking voor het LKV. 

Wij staan u bij 

Hebt u vragen over de Wet tegemoetkomingen loondomein en/of de aankomende wijzigingen? Wilt u weten in hoeverre de wijzigingen gevolgen hebben voor uw bedrijf? Of bent u benieuwd of u in aanmerking komt en wilt u de aanvraag in gang zetten? Neem contact op met uw eigen adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Wij ondersteunen u graag met onze kennis en expertise. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: