Wat betekent de CO₂-heffing voor úw kas?

 
Wat betekent de CO₂-heffing voor úw kas?
Gepubliceerd: 15-04-2025, laatst gewijzigd: 15-04-2025

De glastuinbouw staat op een kruispunt. De kosten voor aardgas stijgen, nieuwe regels liggen op tafel en uw bedrijf krijgt mogelijk te maken met extra CO₂-heffingen. Wat betekent dit voor uw bedrijfsvoering? Hoe hoog worden de kosten? En welke stappen kunt u nemen om uw concurrentiepositie te behouden? 

Europa wil in 2030 ruim veertig procent minder CO₂ uitstoten dan in 2005. Om dit doel te bereiken, zijn er heffingen voor CO₂-uitstoot geïntroduceerd. De uitstootrechten worden verhandeld via het emissiehandelssysteem EU ETS. ETS staat voor Emission Trade System en is het handelssysteem in Europa voor de CO₂-uitstoot van de industrie. Een industrieel bedrijf moet in dat systeem voor elke ton (1000 kilogram) CO₂ dat het uitstoot één emissierecht inleveren. Die emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld. Zo betaalt de industrie geld voor het uitstoten van CO₂. Het ETS zit zo in elkaar dat de Europese industrie gedwongen wordt om geleidelijk naar nul uitstoot in 2057 te gaan. Omdat er elk jaar minder emissierechten beschikbaar zijn, mogen bedrijven steeds minder CO₂ uitstoten. 

ETS-2 voor de glastuinbouw

De glastuinbouw krijgt mogelijk een eigen regeling: ETS-2. Het kabinet beslist hier naar verwachting dit voorjaar nog over. Als dit doorgaat, worden de emissierechten in 2027 geveild. Vanaf 2028 geldt het nieuwe ETS-2 systeem voor de sector. Energieleveranciers gaan het aardgasverbruik en de daaruit volgende emissies monitoren en de CO₂-heffing betalen. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart. Uiterlijk in november 2025 moeten energieleveranciers een emissievergunning en een monitoringsplan hebben. Dit betekent dat ook uw aardgasverbruik nauwlettend wordt gevolgd en uw bijbehorende CO₂-uitstoot wordt berekend. 

Wat betekent dit voor u?

Het aardgasverbruik wordt direct gekoppeld aan de CO₂-uitstoot van uw bedrijf. Iedere glastuinbouwondernemer betaalt vanaf 2025 energiebelasting, want sinds dit jaar kan de glastuinbouwsector geen gebruik meer maken van de vrijstelling. De kosten voor aardgas gaan naar verwachting ook flink stijgen. Indicatieve berekeningen laten zien dat de prijs met 12 tot 17 cent per kubieke meter kan stijgen.  

Daar komt mogelijk de ETS-2 regeling bovenop. De kosten voor het gebruik van aardgas voor de verwarming van teelten lopen hierdoor fors op. Glastuinbouwbedrijven gaan in vijf jaar tijd steeds meer belasting betalen over hun gasverbruik en worden met hogere lasten worden geconfronteerd.  

Daarnaast wil het kabinet de productie en het gebruik van groen gas stimuleren. Plan is dat vanaf 2026 energieleveranciers een deel groen gas moeten bijmengen in aardgas, de zogenaamde ‘bijmengverplichting groen gas’. Dit helpt om CO₂-uitstoot te verlagen, maar maakt gas ook duurder. Hoeveel duurder, is nog onbekend. Belangenorganisaties zetten zich in om deze regeling te stoppen of vragen om maatregelen voor compensatie. Zonder maatregelen wordt de concurrentiepositie van bedrijven in Nederland zwakker ten opzichte van andere landen.  

Europese lastenverlaging?

Onlangs heeft Brussel voorstellen gedaan om energie goedkoper te maken. De voorstellen zijn gericht op het verlagen van belastingen op energie en het schrappen van heffingen die niets met energiekosten te maken hebben. Hierdoor wordt de concurrentiepositie verbetert ten opzichte van de huidige situatie, dit moet Europa aantrekkelijker maken voor bedrijven. Het is cruciaal dat de Nederlandse overheid bij de uitvoering van deze plannen de glastuinbouw niet uit het oog verliest. Uw stem en die van de sector spelen hierin een belangrijke rol. 

Kom in contact

Er is momenteel veel discussie over de mogelijke opname van de glastuinbouw in het ETS-2 systeem. Het kabinet heeft het definitieve besluit hierover voorlopig uitgesteld. Het ETS-2 systeem kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering en financiële positie. Wilt u weten hoe het zit en hoe u zich hierop kunt voorbereiden? Flynth denkt graag met u mee. Neem contact met op uw adviseur of via onderstaand contactformulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Geschreven door: