Vestigingssteun bij bedrijfsovername door jonge landbouwers

 
Vestigingssteun bij bedrijfsovername door jonge landbouwers
Gepubliceerd: 18-04-2024, laatst gewijzigd: 30-07-2024

Jonge landbouwers opgelet: hebt u het bedrijf overgenomen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor vestigingssteun. In dit artikel leest u over de voorwaarden van deze regeling en waar u rekening mee kunt houden. 

Vestigingssteun voor jonge landbouwers

Het kabinet steunt jonge boeren en tuinders bij een bedrijfsovername. Deze regeling is op 3 april 2024 gepresenteerd. Tot 2027 is 240 miljoen euro beschikbaar. Het is de bedoeling dat de regeling meerdere jaren loopt. De eerste periode waarin u deze regeling kunt aanvragen loopt van 3 juni tot en met 2 augustus 2024. Om in aanmerking te komen, moet u als aanvrager op 31 december 2024 ouder zijn dan 16 en jonger dan 40 jaar. Het budget voor dit jaar is 75 miljoen euro. De bijdrage is 80.000 euro per bedrijf (een aanzienlijk bedrag), zodat er ruim negenhonderd bedrijfsovernames kunnen worden ondersteund. Bij de aanvraag moet u ook een bedrijfsplan opleveren. En voor deze regeling geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Wees er daarom tijdig bij. 

Voorwaarden vestigingssteun

Hieronder vindt u de belangrijkste voorwaarden van de vestigingssteun voor jonge landbouwers. Momenteel is nog het een en ander onduidelijk. Hierover vindt afstemming plaats met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de RVO en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).  

Bedrijfsovername gerealiseerd

Op het moment dat u uw aanvraag voor de vestigingssteun indient tussen 2 juni en 3 augustus 2024, moet de bedrijfsovername zijn gerealiseerd en moet de overnemer bedrijfshoofd zijn. De jonge landbouwer moet meer dan vijftig procent van het vermogen bezitten indien er nog sprake is van een samenwerkingsverband. Dit is een economisch en een juridisch eigendom. Het eigendom moet aangetoond worden middels overnamedocumenten of -akten.

Vanaf 1 januari 2023

De regeling geldt voor bedrijfsovernames vanaf 1 januari 2023, oftewel sinds de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Als overnemer moet u met meer dan vijftig procent van het eigen vermogen deelnemen in de maatschap of vennootschap onder firma. Of meer dan vijftig procent van de aandelen hebben bij een naamloze vennootschap of besloten vennootschap.  

Aantoonbare ervaring

Er moet sprake zijn van langdurige (blokkerende) zeggenschap en er geldt een urencriterium van 1.225 uur per jaar. Het is noodzakelijk dat u als overnemer een officiële land- of tuinbouwopleiding hebt afgerond. Of ten minste twee jaar aantoonbare werkervaring hebt. Zijn er meerdere jonge landbouwers betrokken bij de bedrijfsovername? Dan kunt u gezamenlijk aan de voorwaarden voldoen. Elk bedrijf kan slechts één keer vestigingssteun ontvangen.  

KVK-inschrijving

Uiteraard is het ook noodzakelijk dat het landbouwbedrijf staat ingeschreven bij de KVK, met een code die begint met 011 tot en met 016. Of met de code 1051 als minimaal vijftig procent van de verwerkte melk op uw eigen melkveebedrijf geproduceerd wordt. De standaardverdiencapaciteit (SVC) van het bedrijf moet minimaal 15.000 euro zijn.  

Bedrijfsplan

Zoals eerder vermeld, stuurt u een bedrijfsplan mee met de aanvraag met daarin informatie over de huidige bedrijfsvoering. En een toelichting op de gewenste ontwikkeling van de economische en ecologische doelen van het landbouwbedrijf, die u de komende vijf jaar wilt bereiken. Hierbij moet u ook aangeven welke kost(en) u met de vestigingssteun wilt dekken. Met een beschrijving van de manier waarop de steun helpt met de versterking van de veerkracht van het bedrijf. En hoe de inkomsten verhogen en/of verbreden. Ook neemt u in het bedrijfsplan op hoe u bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen uit het GLB en Nationaal Strategisch Plan (NSP): 

  • klimaatverandering en duurzame energie 
  • efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen 
  • bescherming van de biodiversiteit 

Hebt u vragen? 
Hebt u vragen over de vestigingssteun? Of wilt u hulp bij uw aanvraag van deze regeling? Uitgangspunt van de minister is dat de jonge landbouwer zelf de aanvraag voor de vestigingssteun kan indienen. Dit neemt niet weg, dat we u graag bij de aanvraag ondersteunen. Neem contact op met uw Flynth-adviseur of vul onderstaand contactformulier. We bereiden graag samen het bedrijfsplan voor en werken deze met u uit. 

 

Meer helderheid, maar ook meer vragen 

Er is al veel duidelijk over de subsidieregeling vestigingssteun, maar er zijn ook nog vragen. Wij zetten alles voor u op een rij in dit artikel

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: