Vervolgstappen bij deelname Lbv(plus)-regeling

 
Vervolgstappen bij deelname Lbv(plus)-regeling
Gepubliceerd: 24-02-2025, laatst gewijzigd: 24-02-2025

De meeste ondernemers die zich hebben aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv of Lbv-plus) hebben al een beschikking gekregen. Zij zijn, als zij akkoord zijn met de beschikking, vaak al aan de slag met de vervolgstappen. Hoort u bij deze groep? We zetten een aantal belangrijke aandachtspunten voor u op een rij. 

In grote lijnen zijn de acties: dieren en mest afvoeren, productierechten intrekken, vergunningen (gedeeltelijk) intrekken, in gesprek gaan met de gemeente over nieuwe invulling van het erf en dan slopen. Sommige stappen kosten veel tijd, zoals overleg met de gemeente en aanpassing van de bestemming. Ook moet u vast laten leggen dat er bedrijfsmatig geen landbouwhuisdieren meer gehouden mogen worden op uw locatie. 

Eigen wensen  

Stap één is het plannen wanneer uw dieren en de mest weggaan. Daarnaast is het belangrijk te bekijken wat uw wensen zijn voor de locatie. Gaat u door als akkerbouwer met daarbij een nieuwe loods? Of wilt u bijvoorbeeld recreatiewoningen realiseren? Het zijn maar enkele voorbeelden. Daarnaast is het wijzigen van de bestemming van ‘veehouderij’ naar ‘bedrijf’ of ‘agrarisch verwant’ een vaak voorkomende wens. Bedenk wel dat niet alles kan in elke gemeente, want zij hebben verschillende prioriteiten.  

Betrek familie 

Neem ook de tijd om met uw familie te praten over de invulling van het erf. Hebt u kinderen die woonwensen hebben op de locatie? Of misschien willen ze er een bedrijf starten? Wilt u zelf op de locatie blijven wonen? En misschien uw ouders? Het sociale aspect speelt bij keuzes ook een grote rol. 

Maak een toekomstplan 

Als Flynth en Rombou zien we dat een goed toekomstplan belangrijk is. Wij adviseren om bij de gemeente niet te starten met de insteek ‘wat mag ik op mijn locatie?’. Bekijk eerst goed wat passend is bij u en uw locatie. En ga pas met dat plan naar de gemeente.  

Maatwerk is mogelijk 

We zien dat gemeentes bereid zijn maatwerk te leveren bij Lbv(plus)-situaties. Denk aan doorgaan als akkerbouwer met een extra bewaarloods in combinatie met twee nieuwe Rood-voor-Rood-woningen. Met de Rood-voor-Rood-regeling (ook wel Ruimte-voor-Ruimte-regeling) ontvangt u ondersteuning om oude agrarische gebouwen te transformeren tot woningen. In specifieke gevallen is ook behoud van gebouwen mogelijk. Daar is wel een sloopontheffing voor nodig.  

Bekijk ook steeds wat de financiële en fiscale gevolgen zijn en de mogelijkheden van de Herinvesteringsreserve (HIR). Dat helpt u bij het maken van goede keuzes. 

Bestemming aanpassen? 

Het behouden van de agrarische bestemming is niet altijd noodzakelijk. Wilt u voorsorteren op verkoop van de locatie als woonlocatie? Vraag dan nu al de woonbestemming aan. Fiscaal kunt u dan, onder voorwaarden, nog steeds ondernemer blijven. 

Productierechten intrekken of zelf verkopen 

Bij het intrekken van de productierechten kan onder voorwaarden worden afgeweken van de subsidiebeschikking. Met name wanneer de marktwaarde fors hoger is dan de waarde in de beschikking, kan dit een interessant aandachtspunt zijn. U kunt in dat geval overwegen minder rechten in te laten trekken en dit deel zelf te verkopen. Bekijk de voorwaarden hiervoor wel goed, voordat u hier stappen in zet. 

Laatste stap: sloop 

De sloop van de stallen die onder de Lbv(plus)-regeling vallen is de laatste stap. U hebt hier tot 28 maanden na ondertekening de tijd voor. Het is wel verstandig een aantal acties op tijd in gang te zetten. Om te mogen slopen, hebt u een sloopmelding nodig. Daar horen een asbestinventarisatierapport en een natuurwaardenonderzoek (voorheen flora- en faunaonderzoek) bij. Met name het natuurwaardenonderzoek vraagt tijd, begin daar dus tijdig mee. Vervolgonderzoek naar uilen of vleermuizen kan bijvoorbeeld alleen in bepaalde maanden. Dat kan tot vertraging leiden. Bij verstoring van bepaalde soorten door de sloop, is een extra vergunning nodig. Ook dat vraagt weer tijd.  

Stikstof 

Als laatste aspect noemen we stikstof. De uitspraken van de Raad van State van eind 2024 en van begin 2025 kunnen u op verschillende manieren raken. Bij verschillende fases moet u berekenen hoeveel stikstof vrijkomt (sloop, eventuele nieuwbouw en nieuwe gebruiksfase). De kans is groot dat u hiervoor ook een nieuwe natuurvergunning nodig hebt. De beleidsregels voor het verkrijgen van een natuurvergunning bij intern salderen zijn  nog niet duidelijk en provincies nemen nog geen besluit op aanvragen. Laat de gevolgen op korte termijn in beeld brengen, zodat u weet waar u aan toe bent. 

Laat u adviseren 

Het besluit nemen om uw bedrijf te beëindigen is een grote beslissing. Maar ook in de fase daarna moet u veel beslissingen nemen. Soms is het lastig om alle opties en overwegingen te overzien. Deskundige adviseurs kunnen u daarbij helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld de juiste berekeningen maken, kennen opties die u zelf misschien over het hoofd ziet en zijn ervaren gesprekspartners met gemeenten. Bij Flynth en dochteronderneming Rombou hebben we alle specialisten in huis die u tijdens dit gehele traject kunnen ondersteunen. Vraag uw eigen adviseur van Flynth naar de mogelijkheden of neem contact op via onderstaand formulier.  

Nieuws

Geschreven door: