Versoepeling van duurzaamheidsregels: Wat betekent dit voor de tuinbouw?

 
Versoepeling van duurzaamheidsregels: Wat betekent dit voor de tuinbouw?
Gepubliceerd: 15-04-2025, laatst gewijzigd: 15-04-2025

De Europese Commissie heeft afgelopen februari het voorstel voor de EU Omnibus gepresenteerd, waarin de rapportageverplichtingen onder de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) worden versoepeld. Deze wijzigingen geven veel tuinbouwondernemers meer ruimte om zich te focussen op wat echt telt: verduurzamen en toekomstbestendig ondernemen, maar met minder administratieve lasten.  

Belang van duurzaam ondernemen  

Duurzaam ondernemen blijft van groot belang, ook binnen de tuinbouwsector. Het is een maatschappelijke plicht om transparant te zijn over duurzaamheid. Bedrijven kunnen hierover blijven rapporteren, maar met minder administratieve rompslomp. Voor veel tuinbouwbedrijven betekent dit dat ze minder tijd hoeven te besteden aan papierwerk en meer kunnen investeren in duurzame technologieën, zoals energie-efficiënte kassen en biologische bestrijdingsmiddelen. 

Belangrijke wijzigingen

De EU Omnibus bundelt en stroomlijnt bestaande duurzaamheidswetgeving, waardoor het voor bedrijven eenvoudiger moet worden om deze wetgeving na te leven. De belangrijkste veranderingen zijn:  

Verkleining van de scope 

De CSRD-verplichting geldt alleen voor bedrijven met meer dan duizend medewerkers die daarnaast aan minstens één van de volgende twee financiële criteria voldoen: 

  • een balanstotaal van > 25 miljoen euro 

  • een omzet van > 50 miljoen euro 

Door de hogere personeelsdrempel wordt de groep bedrijven die onder de CSRD valt kleiner. 

Implementatie uitgesteld  

De implementatiedatum van de CSRD wordt uitgesteld. Het eerste rapportagejaar voor ondernemingen verschuift van 2025 naar 2027, waardoor de eerste rapportages pas in 2028 plaatsvinden. Tegen die tijd gelden de nieuwe omvangscriteria en een vereenvoudigde versie van de huidige CSRS-standaarden.

Niet-CSRD plichtige bedrijven kunnen vrijwillig rapporteren 

Bedrijven die niet onder de CSRD vallen, krijgen de mogelijkheid om vrijwillig te rapporteren volgens de Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs (VSME). Hoewel deze standaard als richtlijn dient, is de meest recente versie nog niet officieel goedgekeurd door Brussel. Om de markt meer zekerheid te bieden, wil de Europese Commissie de VSME-standaard vastleggen als een ‘delegated act’. Dit zorgt voor een uniforme en erkende rapportagestructuur, waardoor bedrijven die vrijwillig rapporteren meer houvast krijgen. We volgen de ontwikkelingen rond dit voorstel nauwlettend. De Omnibus is momenteel nog een wijzigingsvoorstel en geen wetgeving. Voordat de aanpassingen van kracht worden, moeten ze nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie in Brussel. Vervolgens moeten de wijzigingen nog worden opgenomen in de Nederlandse wetgeving. 

Duurzaamheid is meer dan wetgeving 

Duurzaamheid is een cruciale factor voor samenwerking tussen bedrijven. Tuinbouwbedrijven kunnen hun ketenpartners blijven selecteren op basis van duurzaamheidscriteria en hen contractueel verplichtingen opleggen. Bovendien biedt duurzaamheid ondernemers de mogelijkheid om zich te onderscheiden, een aantrekkelijke werkgever te blijven en hun marktpositie te versterken. Bedrijven die nu al actie ondernemen, zijn beter voorbereid op toekomstige veranderingen en profiteren van de voordelen van duurzaam ondernemen. Het is verstandig voor tuinbouwondernemers om nu al hun duurzaamheidsstrategieën te herzien en te investeren in training voor hun personeel, zodat ze klaar zijn voor de nieuwe rapportagevereisten. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: