Verslaafde werknemer: wat zijn uw rechten en plichten?

 
Gepubliceerd: 20-01-2017, laatst gewijzigd: 24-12-2024

Met regelmaat komt het voor dat een werkgever te maken krijgt met een verslaving van een werknemer. Wat zijn dan uw rechten en plichten? Moet u loon doorbetalen als hij of zij zich laat behandelen? En wat als hij of zij de regels niet (meer) nakomt?

Als het gaat om verslaving op het werk, zijn er in de loop van de tijd een aantal opvallende uitspraken gedaan.

Gebruik versus verslaving

Zo stelde het hof in Den Bosch in het verleden dat alleen het gebruik van verdovende middelen niet zomaar leidt tot arbeidsongeschiktheid, maar verslaving wél. Een aantal jaar later werd dit ook bevestigd door het hof in Den Haag. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat het gebruik van verdovende middelen soms ook kan uitmonden in een verslaving, met verplichtingen voor u als werkgever tot gevolg.

Zowel in Den Bosch als in Den Haag stelde de rechter dat de werkgever het salaris van zijn werknemer moest doorbetalen tijdens de behandeling van de werknemer in een afkickkliniek.

In 2016 stelde een kantonrechter in Den Haag ook dat verslaving een ziekte is. Dit betekende voor de werkgever dat hij een loondoorbetalingsverplichting had van twee jaar. De werkgever deed hierop een verzoek tot ontslag, maar omdat het verzoek verband hield met ziekte, werd dit afgewezen.

Kunt u uw werknemer zomaar ontslaan?

Maar hoe zit het eigenlijk als uw werknemer zich – door zijn verslaving – niet aan afspraken en regels binnen uw bedrijf houdt? Het overkwam een ondernemer en een zaak volgde in 2016. De rechter besloot dat de collega ’onder invloed van zijn ziekte’ handelde. Hij kon dus ook niet zomaar worden ontslagen.

Ook een gokverslaafde werknemer kon in 2015 niet zomaar worden ontslagen. Hoewel hij in nog geen twee weken tijd maar liefst 10.000 euro vergokte met zijn werktelefoon, kon hij volgens de rechter niet worden ontslagen omdat hij dit deed ‘onder invloed van zijn verslaving.’

Van werkgever wordt steun en begeleiding verwacht

Tot slot: wat wordt van u verwacht als werkgever? Volgens het hof Arnhem – Leeuwarden is ‘goed werkgeverschap’ het uitgangspunt. Dat betekent onder meer: begeleiding en ondersteuning bieden aan werknemers waarvan u weet dat zij verslaafd zijn. Laat bijvoorbeeld een bedrijfsarts langskomen en organiseer interventietrajecten.

In deze specifieke situatie had de werknemer overigens alcohol genuttigd onder werktijd. Voor het hof was dit reden genoeg om de werknemer alsnog op staande voet te ontslaan.

Laat u adviseren

Kortom: wat uw rechten en plichten zijn – en die van uw werknemer – is niet op voorhand te zeggen en verschilt per situatie. Heeft u een verslaafde werknemer? Laat u dan adviseren. Flynth staat u uiteraard graag terzijde. 

Bron: xperthr.nl

Meer informatie

Wilt u meer informatie of aanvullend advies over dit onderwerp? Neem contact op met een Flynth-vestiging bij u in de buurt, via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 73 50.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: