Gepubliceerd: 10-09-2024, laatst gewijzigd:
10-09-2024
Sinds 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten van kracht. Hierdoor is het niet meer mogelijk om tijdelijke huurcontracten van maximaal twee jaar voor zelfstandige woonruimten af te sluiten. Wat betekent dit voor u als (ver)huurder? In dit artikel leest u meer.
De Wet vaste huurcontracten heeft als doel om huurders beter te beschermen. Aanleiding van de wet is de toenemende onzekerheid die veel huurders ervaren door de wijdverspreide toepassing van tijdelijke huurcontracten. Volgens de nieuwe wet mogen verhuurders in de regel enkel nog vaste huurcontracten aanbieden voor zelfstandige woonruimten.
Uitzonderingen
Tijdelijke verhuur blijft mogelijk voor enkele groepen, waaronder:
- (buitenlandse) studenten
- wezen en nabestaanden
- gescheiden ouders
- huurders die werken op de Waddeneilanden
- statushouders
Alle uitzonderingen staan benoemd in een Algemene Maatregel van Bestuur van 5 juni 2024 (Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst).
Nog meer uitzonderingen
Naast deze groepen zijn er nog meer (al langer bestaande) uitzonderingen die het mogelijk maken om een huurovereenkomst aan te gaan voor bepaalde tijd. Denk hierbij aan:
- huurovereenkomsten ‘naar de aard van korte duur’ (zoals vakantiehuizen)
- de diplomatenclausule (de bewoner vertrekt tijdelijk uit de woning, waardoor deze in de tussentijd kan worden verhuurd)
- de Leegstandswet (ter voorkoming van onnodige leegstand – een vergunning is vereist).
- doelgroepcontracten (huurovereenkomsten voor specifieke doelgroepen, zoals studenten, gehandicapten, ouderen)
- tijdelijk verhuur van maximaal vijf jaar voor onzelfstandige woonruimten
Overgangsrecht
Huurovereenkomsten voor bepaalde tijd die vóór 1 juli 2024 zijn aangegaan, blijven geldig tot de einddatum. Bij verlenging geldt daarna een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Wij staan u bij
Hebt u vragen over deze nieuwe wet en wilt u weten hoe u hierop kunt inspelen? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.