Verdienvermogen in de landbouw: gebiedsgericht werken en uitdagingen economisch systeem

 
Verdienvermogen in de landbouw: gebiedsgericht werken en uitdagingen economisch systeem
Gepubliceerd: 19-09-2024, laatst gewijzigd: 30-09-2024

In onze driedelige blogreeks leest u de highlights uit ons onderzoek ‘Cash naar de Kringloop’. Deze keer zoomen we in op gebiedsgericht werken en de uitdagingen in ons economische systeem. Dit onderzoek voerden we uit in samenwerking met HAS Green Academy, InHolland, Van Hall Larenstein, Aeres, Windesheim en Hanzehogeschool Groningen. 

Gebiedsgericht werken: kansen en uitdagingen 

Nederland heeft diverse gebieden met unieke uitdagingen, zoals bodemdaling in veenweiden en droogte op zandgronden. Deze vragen per gebied om een gezamenlijke aanpak van overheden, boeren en milieuorganisaties. En als die aanpak slaagt, dan biedt dit u als agrarisch ondernemer kansen om bij te dragen aan ecologische en sociale vraagstukken, terwijl u uw eigen verdienvermogen vergroot. 

Agrarische ondernemers die actief bijdragen aan biodiversiteitsherstel en ecosysteemdiensten worden steeds vaker beloond voor hun inzet. Op die manier kunnen gebiedsprocessen mogelijk bijdragen aan uw verdienvermogen. Helaas zijn lang niet alle gebiedsprocessen succesvol. Te vaak ziet de overheid een gebiedsproces als een optelsom van beleidsopgaven, in plaats van als een integrale aanpak voor de transitie naar kringlooplandbouw. Daarom is het belangrijk dat een succesvolle gebiedsaanpak focust op het toekomstige landschap, de rol van landbouw daarin én de beleidsopgaven. Maar ook op hoe we dit gezamenlijk kunnen realiseren. En dat gaat niet alleen over u, maar ook over de overheid, andere gebiedspartijen, en de zakelijke dienstverlening (banken, bedrijfsadviseurs, verzekeraars en natuurlijk Flynth). 

De proef op de rekensom 

Het berekenen van het verdienvermogen van kringlooplandbouw is complex. Onze gesprekken met agrarische ondernemers tonen aan dat het huidige economische systeem nog niet goed is afgestemd op kringlooplandbouw. De financiële haalbaarheid van kringlooplandbouw hangt af van hoe u uw bedrijfsvoering inricht en welke maatregelen u neemt. 

Onze analyse laat zien dat veel waardevolle aspecten van kringlooplandbouw nog niet goed gekwantificeerd zijn. En dat maakt het moeilijk om kringlooplandbouw economisch te waarderen. We hebben verschillende modellen bekeken voor het waarderen van kringlooplandbouw, zoals het zes-kapitaalmodel en de ValueWeb-aanpak, die inzicht geven in hoe waarden en stromen elkaar beïnvloeden. Toch blijft het een uitdaging om deze waarden volledig te meten. Daarom is het belangrijk dat kringlooplandbouw meer omvat dan economische voordelen; het betreft ook ecologische en sociale waarden zoals werkplezier door biologische bestrijding, verbeterde productkwaliteit en landschapsherstel. True pricing, een methode om de werkelijke kosten van een product te berekenen, kan helpen om de échte waarde van meer duurzaam geproduceerde producten zichtbaar te maken, maar versnelt de transitie naar kringlooplandbouw niet automatisch. 

Economisch systeem herzien 

Voor een snellere transitie naar kringlooplandbouw is het noodzakelijk om traditionele economische systemen, waarin alleen financiële waarde telt, te herzien. Innovaties zoals de verwaarding van reststromen en samenwerkingsvormen zoals coörperaties kunnen bijdragen aan een duurzamere landbouwsector. Investeren in onderlinge relaties, het opbouwen van vertrouwen en het maken van langjarige afspraken over beloningen voor duurzame activiteiten zijn essentieel. Alleen op deze manier kan kringlooplandbouw zowel ecologisch waardevol als economisch levensvatbaar worden. 

Daarnaast stimuleert de CSRD (Corporate Responsibility Reporting Directive) grote bedrijven om transparant(er) te zijn over hun duurzaamheidsprestaties, wat bijdraagt aan verantwoorde en toekomstbestendige bedrijfsvoering. 
 

Bij Flynth staan wij klaar om u te ondersteunen in deze transitie en om samen met u te zoeken naar de beste oplossingen voor uw onderneming.  

Meer weten 

Wilt u meer weten over het onderzoek ‘Cash naar de Kringloop’? Lees de blog over verdienvermogen op het boerenerf en in de keten. In de volgende blog focussen we ons op algemene uitdagingen en kansen van kringlooplandbouw.  

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van kringlooplandbouw? Of bent u benieuwd of dit passend is voor uw bedrijf? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Blog

Geschreven door: