Vastgoedontwikkelaar realiseert energiehub met ondersteuning van Flynth

 
Vastgoedontwikkelaar realiseert energiehub met ondersteuning van Flynth
Gepubliceerd: 03-02-2025, laatst gewijzigd: 04-02-2025

Hoe zorgt u ervoor dat u ondanks netcongestie zeker bent van voldoende stroom voor uw bedrijf? Bijvoorbeeld voor uw bestaande bedrijfsactiviteiten, verduurzaming of een nieuw te openen vestiging? Een energiehub kan een oplossing bieden. Op Distripark A12 in Waddinxveen ging een vastgoedontwikkelaar hiermee aan de slag, samen met Flynth.  
 
Voor veel ondernemers op bedrijventerreinen is verduurzaming of uitbreiding een uitdaging door netcongestie, waarbij er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Dit geldt ook voor de bedrijven op Distripark A12. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, is een vastgoedontwikkelaar plannen aan het uitwerken voor de realisatie van een energiehub. Deze hub stemt de opwek, opslag, uitwisseling en het verbruik van energie lokaal op elkaar af. Zo wordt de energievoorziening slimmer georganiseerd.  

Van duurzame opwek naar energiehub 

Op het bedrijventerrein staan nu vier windmolens. De vastgoedontwikkelaar wil die vervangen door drie nieuwe, met een grotere opwekcapaciteit. Op één perceel moet een zonneweide komen. De opbrengst hiervan is bestemd voor een nieuw te ontwikkelen laadplein voor e-trucks. Verder staat de realisatie van een energie-opslagsysteem op de planning. Die kan overtollige elektriciteit tijdelijk opslaan. 

Stakeholders overtuigen 

Voor de uitwerking van de plannen is de vastgoedontwikkelaar in contact gekomen met Koen Ligthart, adviseur duurzame energie bij Flynth. Koen vertelt: “We zijn gestart met een projectvoorstel voor de gemeente. Hiervoor deden we onder meer onderzoek naar de omgeving en bestemmingen van de percelen. Ook voerden we een quickscan uit en stelden we een beleidsanalyse op over de milieueffecten en externe veiligheid. Verder hebben we de nodige landschappelijke inpassingsonderzoeken uitgevoerd.” 

Goed verhaal richting gemeente 

Een projectvoorstel moet vooral het belang van de energiehub benadrukken, weet Koen: “Dit project heeft meerwaarde voor de gemeente en provincie. Allereerst vanuit het perspectief van ruimtelijke ordening. Met dit plan gebruiken we de ruimte optimaal: opwek, opslag én direct verbruik komen samen in één compact gebied. Ten tweede vanuit het oogpunt van het overvolle stroomnet, de netcongestie. Deze energiehub ontlast het elektriciteitsnet. Dit alles hebben we, namens onze klant, overtuigend uiteengezet voor de betrokken overheden.” 

In gesprek met gemeente en provincie 

Bij de ontwikkeling van de energiehub is stakeholdermanagement een uitdaging. Ook hierin ondersteunt Flynth de vastgoedontwikkelaar. Koen: “Met het projectplan onder de arm zijn we samen met onze klant om de tafel gegaan met onder meer de gemeente en de provincie om alles toe te lichten, te onderbouwen en vragen te beantwoorden. En gedurende het traject houden we de verschillende overheden continu op de hoogte.” 

Positieve reacties  

De reactie van de gemeente op het projectvoorstel is zó positief, dat Flynth de eerste vergunningaanvraag inmiddels heeft ingediend. Koen: “Wanneer die daadwerkelijk wordt vergund, zijn we klaar voor de volgende stappen. Zo hebben we al een compleet participatieplan klaarliggen om omwonenden te betrekken.”  

De vastgoedontwikkelaar en Flynth kijken samen uit naar het vervolg. Koen: “We hopen dat alles snel wordt goedgekeurd. Dan gaan we écht aan de slag met de energiehub en kunnen de bedrijven op Distripark A12 ervan gaan profiteren.” 

Ook energiekosten besparen en verduurzamen? 

Neem contact met ons op en ontdek wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen. Bezoek onze pagina over energiehubs voor meer informatie over onze dienstverlening en download onze whitepaper voor verdere inzichten. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: