​​Vanaf 2025 versturen ook akkerbouwers de Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)​

 
​​Vanaf 2025 versturen ook akkerbouwers de Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)​
Gepubliceerd: 20-09-2024, laatst gewijzigd: 20-09-2024

Vanaf volgend jaar moeten alle landbouwbedrijven de ‘Aanvullende gegevens landbouwer’ (AGL) indienen bij RVO. Dus ook als akkerbouwer moet u uw mestadministratie doorgeven. Ontdek wat deze verandering inhoudt en waar u rekening mee kunt houden. 

Dat akkerbouwers nu ook de AGL moeten versturen, komt door de derogatiebeschikking. Sommige maatregelen gelden namelijk ook voor landbouwers die geen gebruikmaken van derogatie. In die beschikking staat onder meer dat alle landbouwers vanaf 2025 hun mestregistratie moeten doorgeven. Deze uitbreiding geeft beter zicht op het mestgebruik in Nederland. En daarmee komt er beter inzicht in de mogelijkheden om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.  

Wanneer dient u de AGL in? 

U geeft uw gegevens door in januari, over het afgelopen jaar. In januari 2025 geeft u dus de gegevens door over 2024. Op ons verzoek denkt RVO na over het verruimen van de periode waarin de gegevens kunnen worden ingediend. De uitkomst hiervan is nog niet bekend. 

Let op 

Sinds 2023 is het voor alle landbouwers verplicht om een bemestingsplan op te stellen. Controleer daarom ook de AGL-opgave met de uitkomsten van uw gerealiseerde bemestingsplan van 2024.  

Dít geeft u door 

  • Eindvoorraad van alle mest (ook kunstmest) op 31 december. Geef per mestsoort de totale hoeveelheid en de kilogrammen stikstof en fosfaat door. Deze gehaltes gebruikt u in het nieuwe jaar bijna altijd bij de gebruiksnormen en uw bemestingsplan. 
  • Aan- en afvoer van andere mest dan dierlijke mest, zuiveringsslib en compost (zoals kunstmest). U geeft voor deze overige mest en kunstmest de totale hoeveelheid en de kilogrammen stikstof en fosfaat door.  
  • Indien u dieren op het bedrijf hebt, het gemiddeld aantal aanwezige dieren per soort. De dieren waar u al gegevens over doorgeeft via Identificatie en Registratie (I&R), zijn hiervan uitgezonderd. 
  • Indien u dieren op het bedrijf hebt, de hoeveelheid aan- en afgevoerde staldieren. De dieren waar u al gegevens over doorgeeft via Identificatie en Registratie (I&R), zijn hiervan uitgezonderd. 

Bedrijfsoverdracht of nieuwe rechtsvorm? 

Hebt u uw bedrijf onlangs overgedragen of de rechtsvorm van uw bedrijf gewijzigd? Geef dan sowieso de aanvullende gegevens door voor het bedrijf waarvoor u bent uitgenodigd. 

Als er sprake is van een nieuwe rechtsvorm - inclusief een nieuw KVK- en relatienummer – vult u het AGL-formulier in voor uw nieuwe en oude bedrijf:  

  • Vul het hele formulier in voor uw nieuwe bedrijf.  
  • Beantwoord alle vragen met ‘nee’ voor uw oude bedrijf. 

Verkoop van uw bedrijf 

Hebt u uw bedrijf verkocht? Geef dan op het formulier aan dat u op 31 december geen eindvoorraad mest had. Let op: doe dit ook als bij de overdracht nog wél een mestvoorraad had. Bewaar die hoeveelheid in uw administratie. Hebt u het afgelopen jaar nog wel dieren gehouden? Of hebt u mest of staldieren aan- en afgevoerd? Geef dat dan wel aan op het AGL-formulier. 

Meer informatie  

Hebt u vragen over de AGL of wilt u hulp bij het indienen van uw gegevens? Wij ondersteunen u graag. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: