Van uitdaging naar kans: subsidie voor circulaire innovaties

 
Van uitdaging naar kans: subsidie voor circulaire innovaties
Gepubliceerd: 25-07-2024, laatst gewijzigd: 25-07-2024

Als ondernemer herkent u vast de complexe vraagstukken over het hergebruik van grondstoffen. Hoe toetst u productieprocessen met alternatieve en/of herbruikbare grondstoffen of halffabricaten? Bij Flynth krijgen we hier steeds vaker vragen over.  

Strategische uitdaging 

Hergebruik van grondstoffen is een manier om de kosten van uitval en afval te beperken. Maar het is ook vaak een strategische uitdaging, omdat afnemers steeds vaker vragen naar duurzame(re) materialen. Flynth ondersteunt duurzame innovatie en ontwikkeling intensief, bijvoorbeeld bij de ondersteuning van uw subsidieaanvraag. De projecten die we ondersteunen, bevinden zich steeds op het snijvlak van innovatie en het circulair maken van de productieketen.  

Ketensamenwerking 

Door ketensamenwerkingen is het mogelijk hernieuwbare materialen op grotere schaal te implementeren. Zo genereert u samen meer impact. Een mooi voorbeeld van zo’n succesvolle samenwerking is een project voor de verpakkingsindustrie in de sierteelt. Samen met onder meer Greenport Aalsmeer hebben we een subsidie verworven bij de provincie Noord-Holland. Doel is om in 2040 te streven naar volledig circulaire verpakkingen. Daarnaast zijn we betrokken bij verschillende trajecten voor alternatieve stoffen in veenvrije potgrond.  

Diverse subsidiemogelijkheden 

Voor dergelijke duurzame initiatieven bestaat een breed scala aan subsidies. Denk aan de VEKI-subsidie, die onder meer recyclingprojecten in de maakindustrie ondersteunt. U kunt deze subsidie inzetten voor projecten waarbij u afvalstoffen opnieuw verwerkt tot product, materialen of grondstof. Dat kan zijn voor het oorspronkelijke doel én ook voor een ander doel.  

Ook is er de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers. Deze subsidie is bedoeld om productietesten uit te voeren waarbij gerecycled plastics wordt ingezet. Deze regeling stimuleert de inzet van een hoger aandeel gerecycled plastic in productieprocessen waar nu nieuw plastic de norm is.  

Specifieke of breed toepasbare regelingen 

Sommige regelingen zijn specifiek gericht op een bepaalde sector of toepassing. Andere regelingen richten zich juist op samenwerkingsverbanden om het gebruik van hernieuwbare materialen grootschaliger aan te pakken. Bij Flynth kennen we de regelingen, we helpen u graag om de beste regeling voor uw onderneming te vinden.  

Meer weten 

Bent u benieuwd welke subsidieregeling voor uw project van toepassing is? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Onze experts volgen de ontwikkelingen rond de verschillende subsidieregelingen op de voet. 

 

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: