Gepubliceerd: 12-04-2023, laatst gewijzigd:
31-10-2024
Een gasloze kas zal veel tuinders als meer dan muziek in de oren klinken. Voor hortensiakweker Ard van Klaveren werd dit medio april realiteit, toen hij zijn tweede en gasloze bedrijfslocatie in het Noord-Hollandse De Kwakel opende. Een groot aantal bezoekers kon tijdens de succesvolle editie van Kom in de Kas met eigen ogen zien hoe Van Klaveren zonder gas gaat telen. Flynth accountants en adviseurs hielp hem met de benodigde subsidietrajecten.
Dat de energieprijzen in de tuinbouw voor grote problemen zorgen, mag geen verrassing zijn. Van Klaveren was echter al ruim voor de stijging van de prijzen bezig met een nieuwe kas waarvoor hij nauwelijks tot geen gas nodig zou hebben. Aardwarmte is er niet in het gebied rond De Kwakel. “De warmte die we in de zomer in onze kassen opwekken, slaan we nu op in de grond. Dat onttrekken we via een warmtepomp in de winter weer en brengen het in de afdeling waar het op dat moment nodig is. Ook hebben we zonnepanelen. Hortensia is een gewas dat niet veel warmte en dus gas nodig heeft. We gebruiken zo’n 3 kuub per vierkante meter per jaar. Ik houd de gasaansluiting voorlopig wel aan, als een soort verzekering mocht de warmtepomp het onverhoopt een keer niet doen of bij extreme kou te weinig warmte kunnen leveren.”
Ondergrondse waterberging
Ard heeft bij zijn locaties nu ook een ondergrondse waterberging. “Omdat hortensia een seizoensproduct is, kunnen we een deel van de productie buiten laten bloeien in plaats van in de kas. Daar is echter wel veel water voor nodig, want het teeltoppervlak buiten is twee keer zo groot als binnen en in de zomer vergt de teelt natuurlijk meer water. Ik heb er dus voor gekozen om water in een zandlaag op te slaan op 40 tot 60 meter diepte. We vullen deze voorraad de hele winter aan met regenwater en in de zomer halen we het naar boven. We kunnen oneindig veel water in die zandlaag kwijt. De techniek om dit te doen bestaat al een paar jaar. Het mooie is dat ik nu twee locaties kan bedienen met deze voorziening. Dit betekent dat we geen oppervlaktewater meer nodig hebben en dus 100% regenwater gebruiken.”
Subsidietraject
Als je wilt investeren in duurzame oplossingen, is het zeer de moeite waard om de subsidiemogelijkheden te onderzoeken, vindt Van Klaveren. “Als mkb-ondernemer moet je veel van alles weten. En ik weet niet alles, dus ik moet veel vragen, zeker als het om complexe wetgeving of subsidies gaat. Het wordt ondernemers niet makkelijk gemaakt om subsidies aan te vragen, dus advies is hard nodig.”
Verplaatsingssubsidie
Subsidie-adviseur Kees Poortvliet hielp van Klaveren met de aanvraag van subsidies. Dat deed hij al in een vroeg stadium, want aanvragen kost tijd. “De provincie Noord-Holland heeft de zogenoemde verplaatsingssubsidie beschikbaar voor ondernemers die hun kassen willen moderniseren”, legt Poortvliet uit. “Daar kun je eens per twee jaar een plan voor indienen. Verder kwam van Klaveren ook in aanmerking voor de POP-3-subsidie. Voor de zonnepanelen komt er wellicht nog een SDE-subsidie. Van Klaveren heeft daarnaast het certificaat voor een Groen Label Kas, waardoor het bedrijf in aanmerking komt voor regelingen als de MIA\Vamil en de Regeling groenprojecten.”
Het project “Duurzame hortensiakwekerij A. van Klaveren B.V.” komt mede tot stand dankzij een bijdrage vanuit Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling : “Europa investeert in zijn platteland” en de provincie Noord-Holland.