Uw dak verhuren voor zonnepanelen: let op!

 
Gepubliceerd: 20-09-2018, laatst gewijzigd: 03-06-2024

Wilt u als ondernemer niet investeren in zonnepanelen, maar wel duurzame energie opwekken? Dan kunt u uw dak verhuren, en vervolgens zonnepanelen op uw dak laten plaatsen door een externe marktpartij. Er zijn een aantal belangrijke zaken om aan te denken. Flynth zet deze graag voor u op een rij.

Allereerst: hoe werkt de verhuur van uw dak? Veel ondernemers zien zonnepanelen als belangrijke oplossing voor het opwekken van duurzame energie. Zij zijn alleen vaak terughoudend door de investering die ze moeten doen en de langere terugverdientijd. Veel marktpartijen zijn daarop ingesprongen. Deze bedrijven huren een gedeelte van uw dak én plaatsen voor eigen risico en rekening de zonnepanelen.

Voor veel ondernemers is dit een complex verhaal. Er bestaan namelijk verschillende soorten huurcontracten, zoals:

  • huur met afname van de opgewekte stroom
  • huur zonder afname van de opgewekte stroom
  • berekening stroomprijs bij afname van de opgewekte stroom
  • gratis overname van de zonnepanelen na vijftien jaar
  • overname tegen marktwaarde na vijftien jaar
  • verhuur voor 25 jaar

Deze contracten zijn allemaal erg verschillend. Zorg dat de afspraken duidelijk vastliggen in een contract en uieindelijk in de opstalakte. Dit moet geregeld zijn voordat er subsidie wordt aangevraagd.

SDE-subsidie: voorwaarden

Wilt u als ondernemer uw dak verhuren voor zonnepanelen? De marktpartijen doen dit alleen als er SDE-subsidie wordt toegekend voor uw locatie. De belangrijkste voorwaarde voor de SDE-subsidie is dat er een grootverbruikersaansluiting aanwezig is of wordt aangelegd (een aansluiting van minimaal 3x100 A) en dat de constructie sterk genoeg is voor het extra gewicht van de zonnepanelen. 

Toch liever zelf investeren?

De SDE-subsidie is bijna altijd de eerste stap voor de huur van zonnepanelen. Meestal wordt de SDE-subsidie direct aangevraagd op naam van de huurder. Flynth ziet regelmatig dat ondernemers na toekenning van de SDE-subsidie zich bedenken en liever toch zelf willen investeren in zonnepanelen.

Dit komt omdat ze zich vaak pas later gaan verdiepen in vragen als:

  • Wie betaalt de aanleg of verzwaring van de aansluiting?
  • Wie draagt de kosten van de hogere jaarlijkse vastrechtkosten van die aansluiting?

Ondernemer in afhankelijke positie

Dit kan leiden tot ingewikkelde situaties. De SDE-subsidie staat namelijk niet op naam van de ondernemer, maar van de huurder van het dak. Voor het zelf investeren in zonnepanelen is de ondernemer vervolgens volledig afhankelijk van de bereidheid van de huurder om de SDE-subsidie over te dragen. Hierin heeft de huurder een monopoliepositie.

Vaak is de huurder van het dak zelf leverancier van zonnepanelen. Deze stelt dan regelmatig de eis dat de ondernemer bij hem de zonnepanelen aankoopt. Daarna wordt de SDE-subsidie overgedragen. De offertes voor de zonnepanelen liggen vaak ruim boven de huidige marktprijzen. Dit kan erg prijzig worden.

Denk aan de aansprakelijkheid

Bij verhuur van uw dak zijn er ook consequenties qua aansprakelijkheid. Er wordt door de huurder een opstal gevestigd op uw dak. Het is belangrijk om dit goed vast te leggen en te zorgen dat vooraf duidelijk is wie waarvoor aansprakelijk is. Zorg bijvoorbeeld altijd dat er een gedegen constructieberekening is gemaakt, zodat het dak het gewicht van de zonnepanelen zeker aankan.

Neem in een contract in ieder geval op:

  • Wie is verantwoordelijk als een zonnepaneel losschiet en schade veroorzaakt aan een het gebouw of aan een naastgelegen gebouw? En wie betaalt eventuele schade: de eigenaar van het gebouw of de eigenaar van het zonnepaneel?
  • Wie is er verantwoordelijk voor brand in het gebouw, veroorzaakt door de zonnepaneleninstallatie?
  • Wat gebeurt er bij faillissement van de hurende partij?
  • Wat gebeurt er met de zonnepanelen na de looptijd van de verhuur?

Zet de SDE-subsidie op eigen naam

Flynth adviseert u: denk voordat u de SDE-subsidie aanvraagt goed na of u wel of niet zelf wilt investeren. Het is vaak interessanter om eerst op uw eigen naam de SDE-subsidie aan te vragen. Dan houdt u zelf de regie en kunt u altijd later nog besluiten om de beschikking over te dragen aan een huurder.

Denk aan de fiscale gevolgen

De verhuur van daken voor zonnepanelen heeft gevolgen voor de heffing van omzetbelasting en is mogelijk ook van invloed op de verschuldigde inkomsten- of vennootschapsbelasting. De exacte gevolgen zijn uiteraard afhankelijk van de individuele situatie. 

Voor de fiscale gevolgen is het raadzaam contact op te nemen met uw belastingadviseur of accountant. Voor een check of het opstellen van contracten en een opstelakte kunt u contact opnemen met uw juridisch adviseur.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of bent u op zoek naar een andere vorm van duurzame energie en/of opslag? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via het onderstaande formulier.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Geschreven door: