Gepubliceerd: 17-10-2022, laatst gewijzigd:
28-03-2025
De regels voor het nieuwe GLB zijn vanaf 1 januari 2023 van kracht. Hoewel de nieuwe regeling nog niet vastgesteld is, zijn er wel maatregelen die u nu kunt nemen zodat u beter scoort voor de ecoregeling in 2023.
Een van de maatregelen die volgend jaar punten oplevert, is de maatregel groenbedekking. Als u dit jaar vanggewassen teelt om te voldoen aan uw Ecologisch Aandachtsgebied (EA) in het oude GLB, dan is het gunstig voor de ecopremie van 2023 om dit vanggewas tot 1 maart 2023 te laten staan. In het huidige beleid van 2022 mag u het na 8 weken weer vernietigen.
Hoe werkt dit?
Als u uw perceel zichtbaar bedekt houdt van 1 januari tot en met 1 maart 2023, dan verhoogt u het organischestofgehalte en verbetert de bodemkwaliteit. Dit doet u met het vanggewas dat u het jaar ervoor heeft gezaaid (ook na maïs) en dus langer op het perceel laat staan. U werkt het vanggewas vooraf met machines onder en u mag het vooraf niet doodspuiten of verbranden.
Deze maatregel levert de volgende punten per hectare op:
- 2 voor klimaat;
- 3 voor bodem en lucht;
- 3 voor water;
- 1 voor landschap;
- 1 voor biodiversiteit;
- € 51,- bijdrage voor de waarde.
De precieze uitwerking van de maatregel is nog niet bekend. RVO geeft wel aan dat het gewas op 1 maart nog grotendeels (>80%) groen moet zijn en dat alleen pleksgewijze gewasbescherming is toegestaan.
Flynth helpt
De komende periode staan we voor u klaar om uw vragen omtrent het nieuwe GLB te beantwoorden. Hebt u vragen over het nieuwe GLB? Neem dan contact op met uw Flynth-adviseur.