Gepubliceerd: 12-01-2024, laatst gewijzigd:
24-12-2024
Tussen circulair willen en circulair doen, staan vaak praktische bezwaren. En niet op de laatste plaats: financiële bezwaren. De Rijksoverheid komt ondernemers op dit punt tegemoet met de subsidieregeling Circulaire ketenprojecten (CKP). Daarbij neemt de overheid de helft van de gemaakte kosten voor haar rekening tot een maximum van 20.000 euro per ondernemer. Dat kan voor u zeer interessant zijn.
Samen aan de slag om de keten te sluiten
De regeling start op 4 april 2024. Vanaf dan biedt de subsidie CKP ondernemers een unieke kans om gezamenlijk grondstoffen te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. Via de CKP daagt de overheid mkb- en grootondernemers uit om samen te werken bij het sluiten en circulair maken van product- of materiaalketens.
De subsidie bedraagt vijftig procent van de gemaakte kosten. De overige vijftig procent wordt door de ondernemers zelf gefinancierd. Elke ondernemer in het samenwerkingsverband (tot zes bedrijven) kan maximaal 20.000 euro aan subsidie ontvangen. Onder de subsidie vallen kosten zoals de uren die direct betrokken personen aan de activiteiten besteden, het gebruik van apparatuur, verbruikte materialen en kosten aan derden.
Concrete doelen, blijvende samenwerking
De CKP richt zich op de ontwikkeling van circulaire producten, processen of diensten. De overheid wil daarmee drempels voor circulaire ontwikkelingen wegnemen en zorgen voor blijvende samenwerking. Ondernemers die een actieve rol hebben in minstens drie schakels van de keten worden aangemoedigd om een duurzame stempel te drukken op de toekomst van hun industrie.
Aanvraag indienen
U kunt voor deze regeling vanaf 4 april 2024 een subsidieaanvraag indienen. Hierbij geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Uit ervaring weten we dat de subsidiepot CKP vaak al op dag één leeg is. Daarom is het essentieel om ruim van tevoren met andere partijen in de keten in gesprek te gaan over de kansen en mogelijkheden van de CKP. Alleen dan lukt het om de aanvraag op tijd in te dienen.
Voorbeelden van inspirerende projecten:
- Textiel circulariteit: Kledingproducenten, recyclers en retailers creëren samen een gesloten lus voor textiel. Gebruikt textiel wordt daarbij omgezet in hoogwaardige kledingvezels.
- Elektronische apparatuur levensduurverlenging: Producenten, reparateurs en retailers bundelen hun krachten om de levensduur van elektronische apparatuur te verlengen. Dat doen ze door reparaties en upgrades te bevorderen.
- Duurzame bouwmaterialen: Bouwbedrijven, leveranciers van grondstoffen en architecten werken samen bij de ontwikkeling en toepassing van circulaire bouwmaterialen.
De subsidie Circulaire ketenprojecten is de sleutel tot een duurzaam partnerschap. Het biedt ondernemers kansen voor omzetgroei én een positieve impact op de planeet.
Flynth gelooft in de kracht van samenwerking bij duurzaam ondernemen. Onze adviseurs staan klaar om u te helpen uw circulaire ketenproject tot een succes te maken.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze subsidieregeling? Of wilt u een CPK-voorstel binnen uw keten voorleggen aan onze subsidieadviseurs? Neem contact op via het formulier of via uw eigen contactpersoon binnen Flynth.