Stoppersregelingen veehouderij: deelname en gevolgen bij verkoop

 
Stoppersregelingen veehouderij: deelname en gevolgen bij verkoop
Gepubliceerd: 12-07-2024, laatst gewijzigd: 22-07-2024

Zoals wellicht bekend bij u, kunt u zich nog tot en met 20 december 2024 aanmelden voor de Lbv-plus (Landelijke beëindigingsregeling veehouderij voor piekbelasters). Twijfelt u nog over uw deelname aan deze regeling of overweegt u deelname aan de brede beëindigingsregeling uit het mestplan van oud-minister Adema? En wat als u hebt gekozen voor deelname aan de Lbv(-plus) en u wilt overgaan tot verkoop van uw bedrijf?   

Verlengde openstelling

Hebt u zich nog niet aangemeld voor de Lbv-plusregeling? Dan biedt de verlengde openstelling u de kans dit alsnog te doen. Ook is het budget voor de Lbv(-plus)regelingen inmiddels verhoogd. U komt in aanmerking als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Bovendien zijn er binnenkort meerdere regelingen tegelijkertijd beschikbaar. Hierdoor kunt u gepaste keuzes maken voor de toekomst van uw bedrijf. Lees hierover meer in onze blog over de verlengde openstelling van de Lbv

Mogelijkheden bij verkoop als u deelneemt

Neemt u al wel deel aan de Lbv(-plus)regeling en overweegt u uw bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen? Zodra u de deelname-overeenkomst hebt getekend, is het noodzakelijk dat uw vee en mest binnen twaalf maanden van uw bedrijf zijn afgevoerd. Daarna kunt u besluiten (een deel van) de ondergrond en opstallen te verkopen. Na de sloop van de opstallen hebt u de mogelijkheid om vaststelling en uitbetaling van de restantbijdrage uit de Lbv(-plus)regeling te vragen. 

Houd er rekening mee dat de Lbv(-plus) zich niet verzet tegen de verkoop of het verhuren van een locatie, voordat de subsidievaststelling plaatsvindt. De subsidie is echter niet overdraagbaar aan de koper of huurder. Hebt u de subsidieaanvraag ingediend? Dan blijft u verantwoordelijk voor het voldoen aan alle eisen. Het is aan u om hier privaatrechtelijke afspraken over te maken met de koper of huurder. 

Vooruitblik op nieuwe regeling

Oud-minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kreeg recentelijk instemming van de Tweede Kamer voor zijn plan van aanpak om de mestcrisis op te lossen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de invoering van een nieuwe brede beëindigingsregeling. Deze moet vanaf 2025 van kracht worden en is bedoeld om veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig deels of geheel willen stoppen. Als u deelneemt, worden uw productierechten ingetrokken. 

Deze nieuwe regeling wordt toegankelijk voor alle veehouderijsectoren en stimuleert snelle beëindiging. Bijvoorbeeld door een afname van het subsidiepercentage na verloop van tijd. Dit nieuwe plan biedt u als veehouder de mogelijkheid om uw productie verantwoord af te bouwen, met oog voor economische én ecologische belangen. Belangrijk aandachtspunt: het is nog onbekend hoe het nieuwe kabinet met de brede beëindigingsregeling om zal gaan.  

Twijfelt u nog over deelname aan de Lbv-plusregeling? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor voortzetters? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Wij bieden deskundig advies en begeleiden u graag bij het maken van weloverwogen keuzes voor de toekomst van uw bedrijf. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: