SPRILA-regeling: profiteer van subsidie voor de aanleg van uw laadinfrastructuur

 
SPRILA-regeling: profiteer van subsidie voor de aanleg van uw laadinfrastructuur
Gepubliceerd: 06-08-2024, laatst gewijzigd: 22-08-2024

Overweegt u de aanleg van een laadvoorziening voor elektrische voertuigen op uw terrein? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de nieuwe Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA). Lees verder en ontdek hoe u gebruik kunt maken van deze regeling. 

Wat is SPRILA?

De overheid lanceert de SPRILA (Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven) op 24 september 2024. Deze regeling biedt financiële ondersteuning voor aanschaf en advies om het opladen van elektrische voertuigen op eigen of gehuurd terrein eenvoudiger en toegankelijker te maken. De SPRILA bestaat dan ook uit twee onderdelen, namelijk SPRILA Aanschaf en SPRILA Advies.  

SPRILA Aanschaf

SPRILA Aanschaf is bedoeld om bedrijven financieel te ondersteunen bij de aanschaf en aanleg van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. De aanvraagprocedure hangt af van het subsidiebedrag. Voor subsidiebedragen: 

  • lager dan 25.000 euro vraagt u de subsidie achteraf aan 
  • hoger dan 25.000 euro vraagt u de subsidie aan vóórdat de werkzaamheden starten 

De maximale subsidie per aanvrager is 350.000 euro per kalenderjaar. De subsidie dekt een deel van de kosten voor de (aanleg van de) laadinfrastructuur, waaronder: 

  • basislaadinfrastructuur inclusief hoofdaansluiting en bekabeling 
  • DC-laadstations met een vermogen van 20 kW of meer en minimaal één laadpunt 
  • AC-laadstations met een vermogen van minimaal 11 kW met samen minimaal vier laadpunten 
  • AC-laadstations met een vermogen van 43 kW of meer 

Voorwaarden stationaire batterij

Als u een subsidiebedrag van minimaal 25.000 euro ontvangt, kunt u ook subsidie aanvragen voor een stationaire batterij. Deze moet dan wel voldoen aan specifieke voorwaarden wat betreft vermogen en capaciteit. Het maximale vermogen van de batterij mag niet meer dan vijftig procent van het gecontracteerde vermogen bedragen en de C-waarde mag maximaal 0,25 zijn. 

Voor een stationaire batterij van maximaal 1.000 kWh zijn de subsidiebedragen als volgt: 

  • 160 euro per kWh voor mkb-bedrijven 
  • 80 euro per kWh voor grote bedrijven 

Aanvragen voor het openbaar vervoer

Concessiehouders van openbaar vervoer kunnen ook subsidie aanvragen. Het gaat dan om laadstations met een vermogen van 600 kW of meer. Voor ov-concessiehouders is er geen maximaal subsidiebedrag. Per locatie kan één aanvraag per kalenderjaar worden ingediend. 

SPRILA Advies

De aanleg van laadinfrastructuur roept bij veel ondernemers vragen op. SPRILA Advies biedt hiervoor uitkomst. Deze regeling vergoedt namelijk tot maximaal vijftig procent van de advieskosten van een externe adviseur, met een maximum van 3.500 euro. Het is noodzakelijk dat het advies maatwerk is en dat het voldoet aan specifieke eisen. Denk hierbij aan een omschrijving van de locatie, keuze voor de laadinfrastructuur, organisatie en beheeraspecten, optimaal gebruik van het beschikbaar transportvermogen en mogelijke samenwerkingen. 

Waarom SPRILA aanvragen?

Het aanleggen van laadinfrastructuur is vaak complex en kostbaar. SPRILA maakt het voor ondernemers eenvoudiger en financieel haalbaarder om over te stappen naar elektrisch vervoer. Door gebruik te maken van de SPRILA-subsidie verlagen ondernemers niet alleen hun kosten, maar dragen ze ook bij aan een duurzamer Nederland.  

Meer weten

Bent u benieuwd of ondersteuning vanuit de SPRILA-subsidieregeling voor uw project van toepassing kan zijn? Of wilt u graag ondersteuning bij uw SPRILA-aanvraag? Neem dan contact op met uw (subsidie)adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Wij ondersteunen u graag bij uw subsidieaanvraag. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: