Gepubliceerd: 13-12-2024, laatst gewijzigd:
13-12-2024
Het einde van het jaar is in zicht. Een goed moment om de balans op te maken. Wat zijn de belangrijkste resultaten binnen de melkveesector in 2024? Welke ontwikkelingen waren er? En wat valt op? In dit artikel leest u de belangrijkste punten op een rij.
De huidige melkprijs ligt momenteel boven de 50 cent. Deze prijs is hard nodig om het hoge niveau van de kosten en uitgaven op melkveebedrijven te dekken. Op basis van de tussentijdse cijfers tot en met het derde kwartaal van 2024 is een inschatting gemaakt voor de resultaten over heel 2024. Vorig jaar lag de gemiddelde gerealiseerde melkprijs met 48,5 cent: 1,5 cent onder het niveau van 50 cent. Over heel 2024 verwachten we een gemiddelde melkprijs van 51,5 cent: 1,5 cent boven de 50 cent. Een melkprijsstijging van 3 cent.
Opbrengsten en saldo
Afgelopen jaren zien we een melkproductieniveau van 176 kilogram melk per kilogram fosfaatrecht. Het productieniveau per koe ligt op meer dan 9.200 kilogram melk en meer dan 10.000 kilogram meetmelk.
Productieomvang en technische cijfers veestapel
De gemiddelde gerealiseerde melkproductieomvang per bedrijf bleef ondanks blauwtong en mestproblematiek gelijk op ruim 1,1 miljoen kilogram melk. Op een gemiddeld bedrijf lopen 123 melkkoeien met 53 procent jongvee. De technische cijfers over de veestapel zijn redelijk stabiel, met een tussenkalftijd die oploopt naar 413 dagen.
Opbrengsten, voerkosten en krachtvoergebruik
De gemiddelde totale opbrengsten zijn ruim 5.000 euro per koe, met een saldo opbrengsten minus de toegerekende kosten van afgerond 3.000 euro per koe. De totale voerkosten zijn ongeveer gelijk gebleven, met bijna 10 procent verlaagde krachtvoerkosten door voordeligere brok- en hogere ruwvoerkosten. Het krachtvoerverbruik steeg enkele jaren geleden naar bijna 27,5 kilogram krachtvoer per 100 kilogram melk en ligt nu al meerdere jaren rond dit niveau.
Mest
De kosten voor mestafvoer stegen afgelopen jaar met gemiddeld 100 euro tot 174 euro per koe. Deze kosten zijn in het eerder genoemde saldo per koe al meegenomen. Op het gemiddelde bedrijf stegen de mestafvoerkosten in twee jaar tijd met 15.000 euro.&
Vaste kosten
Ook de gemiddelde rentelasten stegen in twee jaar op het gemiddelde bedrijf met 15.000 euro. De bewerkingskosten zijn alle kosten die met het werk te maken hebben, dus betaalde arbeid, loonwerk en de kosten voor machines en werktuigen. De bewerkingskosten stegen in vijf jaar tijd van rond de 1400 euro per hectare naar ruim 1900 euro per hectare. Een jaarlijkse stijging van zo’n 100 euro per hectare.
Met een bedrijfsomvang van 60 hectare ligt het niveau van de bewerkingskosten op gemiddeld 114.000 euro per bedrijf per jaar. Er zijn onderling wel grote verschillen. Het gemiddelde kostenniveau voor grond, gebouwen, machines en werktuigen veranderde het afgelopen jaar bijna niet.
Kritieke opbrengstprijs melk en marge
De kritieke opbrengstprijs voor de melk ligt voor het derde jaar op rij tussen de 46 en 47 cent. Er zijn grote verschillen tussen individuele bedrijven. Bijna de helft van de bedrijven heeft een kritieke melkprijs boven 47 cent. Dit jaar zorgt de hogere gerealiseerde melkprijs ‘helemaal onderaan de streep’ voor een positieve marge van zo’n 5 cent per kilo melk. Op bedrijfsniveau een gemiddelde marge richting 60.000 euro, waarvan u zeker de helft als minimale bufferruimte moet beschouwen.
Meer informatie
De gemiddelde resultaten geven een beeld over de ontwikkelingen in de melkveehouderij. Nog belangrijker zijn de cijfers op uw eigen bedrijf. Wilt u weten waar u staat én wat uw kansen zijn? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.