Re-integratie na ziekteverzuim: kosten en baten op een rij

 
Re-integratie na ziekteverzuim: kosten en baten op een rij
Gepubliceerd: 29-09-2023, laatst gewijzigd: 28-03-2025

Uw werknemer heeft zich ziekgemeld, wat nu?  

Als een medewerker door langdurige ziekte niet kan werken, krijgt u te maken met de Wet verbetering poortwachter. Deze wet is de basis voor de gezamenlijke inspanningsverplichting voor de werkgever en werknemer om ervoor te zorgen dat de zieke medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. De werkgever laat zich hierbij ondersteunen door een Arbodienst en verzuim- en andere deskundigen.  

De bedrijfsarts beoordeelt of de werknemer ondanks de ziekte in staat is om (deels) te werken. Op basis van het advies van de bedrijfsarts maakt u afspraken met uw medewerker over de re-integratie. Die afspraken legt u vast in een plan van aanpak. En mocht er iets in die afspraken worden gewijzigd, dan stelt u samen met de werknemer het plan van aanpak bij.  

Is zo’n plan van aanpak verplicht? 

Ja, sinds de inwerkingtreding van de Wet verbetering poortwachter in 2002 zijn de werkgever en werknemer verplicht om hun afspraken over de re-integratie vast te leggen in zo’n plan van aanpak. Afspraken worden zo concreet mogelijk opgeschreven. Denk daarbij aan: Op welke dagen en uren komt werknemer werken? Welke werkzaamheden voert werknemer uit? Wanneer is het evaluatiemoment binnen het re-integratietraject en wie zijn er bij dat gesprek aanwezig? Wie is de casemanager?  

Sinds 1 juli 2023 is, naast de mening van de werkgever, ook de mening van de werknemer over diens re-integratieafspraken een vast onderdeel van het plan van aanpak en de latere bijstellingen. Het toevoegen van de mening van de werknemer geeft meer inzicht in hoe de medewerker tegen de re-integratie aankijkt. Daarnaast is het een versterking van diens rol in de eerste twee ziektejaren. Ook is het de verwachting dat deze toevoeging leidt tot een grotere betrokkenheid van zowel werkgever als werknemer bij het re-integratieproces. 

Liggen de te volgen regels bij ziekte vast

Om vooraf en in de periode van de ziekmelding geen onduidelijkheden te krijgen over wat er van een zieke werknemer wordt verwacht, is een verzuimprotocol onontbeerlijk. In dit document legt u regels vast die gelden voor de werkgever én werknemer bij een ziekmelding en de periode die daar op volgt. Zo weten uw medewerkers wat ze moeten doen als ze ziek zijn. Onderwerpen in dit protocol zijn bijvoorbeeld de wijze van ziekmelden en bij wie dit moet gebeuren. Er kan in staan welke arbodienst is gecontracteerd. Ook kan worden opgenomen wat een zieke medewerker moet doen als hij met vakantie wil en of deze dagen al dan niet worden afgeboekt. Tevens kan worden benoemd wat de gevolgen zijn voor de loonbetaling.  

Wat kost een zieke werknemer? 

De kosten van een zieke werknemer bestaan uit verschillende aspecten. Als u geen verzekering heeft afgesloten betaalt u de eerste 104 weken het salaris aan de medewerker door. Hoeveel dit is staat in de cao of in de arbeidsovereenkomst. Is hierover niets afgesproken dan betaalt u 70 procent van het laatste loon. Arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, vakantietoeslag en vakantieopbouw lopen gedurende de ziekteperiode ook door. 

U zult wellicht uw zieke medewerker moeten vervangen of u leidt omzetverlies door de afwezigheid van uw medewerker. U of een collega moet tijd vrijmaken om de zieke collega te begeleiden en contacten met externe deskundigen te onderhouden. En dan zijn er nog overige kosten, zoals die van de arbodienst. Ook interventies als mediation, het inschakelen van een arbeidsdeskundige of re-integratiebedrijf komen voor rekening van de werkgever. 

Al met al kan een verzuimende werknemer gemiddeld zo’n 250 tot 400 euro per dag kosten. 

Wat levert interventie en preventie mij als ondernemer op? 

Ondanks dat interventies, zoals het inschakelen van een coach of schuldhulpverlener geld kosten, is het verstandig om er wel op in te zetten. Interventies kunnen helpen om een zieke werknemer sneller inzetbaar te maken. Elke dag dat een werknemer minder verzuimt, levert geld op voor de organisatie.  

Ook preventiemaatregelen zijn van belang, omdat daarmee in sommige gevallen kan worden voorkomen dat een werknemer ziek wordt. Kijk eens binnen uw organisatie naar wat de belangrijkste oorzaken van (langdurig) verzuim zijn. Want als de oorzaken duidelijk zijn, kan er gericht aan preventie worden gedaan. 

En heeft u medewerkers die geregeld verzuimen? Probeer dan met hen in gesprek te gaan en te achterhalen of er een (veelal niet-medische) oorzaak is voor het verzuim. In feite geeft een medewerker een signaal af met dergelijk verzuim. Wie weet speelt er op de achtergrond iets dat uiteindelijk kan leiden tot langdurige uitval. 

Ik heb geen verstand van preventie en verzuim. Zijn er organisaties die mij kunnen helpen? 

Ziektepreventie en het inzetten van interventies zijn meestal niet de corebusiness van een ondernemer. Het kan daarom verstandig zijn om daarvoor de expertise van externe partijen in te zetten. Want problemen die eigenlijk niet medisch van aard zijn, zoals problematiek rond schulden, gokken, drugs of alcohol kunnen wel leiden tot ziekteverzuim. Daarom is het als werkgever verstandig om dat soort problemen bij een werknemer serieus te nemen en vroegtijdig hulp in te schakelen. Om zo te voorkomen dat een werknemer langdurig uitvalt. 

Bij Flynth werken we met een team specialisten die verstand hebben van vraagstukken op het gebied van verzuim- en schadelastbeheersing. Zij staan dagelijks ondernemers met vragen over dat onderwerp met raad en daad bij. Ze kunnen meedenken over het inzetten van de nodige interventies. Ook kunnen ze ondersteunen bij het opstellen van een goed arbobeleid of een verzuimprotocol. Wilt u daar meer over weten? Wij maken graag vrijblijvend een afspraak met u.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: