Rapporteren op duurzaamheid loont, óók als u niet CSRD-plichtig bent

 
Rapporteren op duurzaamheid loont, óók als u niet CSRD-plichtig bent
Gepubliceerd: 22-10-2024, laatst gewijzigd: 18-10-2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote ondernemingen om vanaf 2025 te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Ook als u als tuinbouwondernemer (nog) niet CSRD-plichtig bent, loont het om duurzame stappen te zetten. En u nu al voor te bereiden op mogelijk toekomstige rapportageverplichtingen. In dit artikel leest u waarom én ontdekt u wat u zoal kunt doen. 

 De CSRD-verplichting geldt in eerste instantie voor grote ondernemingen. In de tuinbouwsector gaat het dan met name om partijen aan het begin en eind van de keten, zoals zaadveredelaars en retailers. Zij moeten echter ook rapporteren over hun toeleveringsketen. En komen daardoor mogelijk bij u met vragen over uw duurzaamheidsprestaties. Het is bovendien goed denkbaar dat een retailer er bijvoorbeeld voor kiest om enkel boeketten samen te stellen van bloemen waarvan de CO2-uitstoot bij de productie aantoonbaar beperkt is. Het is daarom voor álle tuinbouwbedrijven raadzaam om verduurzamingsplannen te maken én daarover te rapporteren. 

Dit kunt u nu al doen 

Welke acties kunt u dan zoal ondernemen? 
 
1. Ontwikkel een duurzaamheidsstrategie 

  • Formuleer duidelijke en meetbare doelen op het gebied van milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. 
  • Analyseer hoe u duurzaamheid risico's kan beperken (zoals stijgende energieprijzen of strengere regelgeving) en kansen biedt (bijvoorbeeld toegang tot nieuwe markten of klanten). 

2. Rapporteer transparant 

  • Begin met een jaarlijkse duurzaamheidsrapportage die aansluit bij de CSRD-vereisten, zelfs als dit nog niet verplicht is. Dit kan een competitief voordeel opleveren. Bovendien bereidt u zich zo voor op toekomstige verplichtingen. 
  • Volg frameworks zoals de Sustainable Development Goals (SDG's), Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) of GRI (Global Reporting Initiative) of de om structuur te geven aan uw rapportage. 

3. Betrek stakeholders 

  • Vraag klanten naar hun voorkeuren voor duurzame producten. 
  • Betrek werknemers bij het bedenken en uitvoeren van duurzame initiatieven. 
  • Werk samen met lokale bedrijven, gemeenschappen en overheden om duurzame projecten te ondersteunen. 

4. Verminder uw milieu-impact 

  • Investeer in energiezuinige technologieën en verminder energieverbruik in productieprocessen, kantooractiviteiten of transport. 
  • Voer beleid in voor afvalreductie, recycling en hergebruik van materialen. 
  • Werk samen met duurzame leveranciers en kies voor milieuvriendelijke grondstoffen 

Wat levert u dit op? 

Kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven die vrijwillig deelnemen aan duurzaamheidsinitiatieven, onderscheiden zich van andere partijen. Een greep uit de voordelen: 

  • Betere reputatie, meer klantvertrouwen 
    Als u vrijwillig voldoet aan duurzaamheidsstandaarden, resulteert dat in meer vertrouwen en een betere reputatie bij klanten, investeerders, medewerkers en partners. 
  • Toegang tot nieuwe markten 
    Steeds meer bedrijven en consumenten geven de voorkeur aan leveranciers die duurzaamheidsnormen naleven. Doet u dit vrijwillig en beschikt u over certificeringen zoals Fair Trade, MPS, Rainforest Alliance of B-Corp, dan opent dit de deur naar retailers en klanten die specifiek zoeken naar duurzame leveranciers. 
  • Kostenefficiëntie en innovatie 
    Duurzaamheidsstandaarden stimuleren u om efficiënter te werken en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Op termijn resulteert dat in lagere kosten. Ook stimuleert het innovatie in productieprocessen. 
  • Betere relatie met stakeholders 
    Als u transparant bent over de impact van uw tuinbouwbedrijf op het milieu, de samenleving en uw werknemers, dan bevordert dat de relatie met onder meer werknemers, klanten, leveranciers en lokale gemeenschappen. 
  • Toegang tot financiering 
    Banken en investeerders richten zich veelal op duurzame financiering of impact-investeringen. Als u laat zien dat u aan de duurzaamheidsstandaarden voldoet, dan helpt dit om toegang te krijgen tot kapitaal. 
  • Sterkere concurrentiepositie  
    Onderscheidt u zich op duurzaamheid? Dan kunt u zich beter positioneren ten opzichte van concurrenten die minder duurzaam opereren. 

Duurzaamheidsinitiatieven

Als tuinbouwer kunt u zich aansluiten bij initiatieven zoals Global G.A.P. (een wereldwijd erkende standaard voor goede landbouwpraktijken) of het Milieu Programma Sierteelt (MPS). Deze standaarden helpen u om de milieueffecten van uw productie te verminderen en tegelijk te voldoen aan de vraag naar duurzame producten. 

Voorbereid op de toekomst

Door over te stappen op biologische gewasbeschermingsmiddelen, efficiënte waterbeheerpraktijken en/of energiezuinige kassen, zet u belangrijke stappen richting een duurzamere bedrijfsvoering. Zo bent u goed voorbereid op de toekomst. 

Laat u adviseren

Bent u benieuwd naar de kansen en mogelijkheden voor verduurzaming van uw tuinbouwonderneming? Wilt u weten voor welke subsidies u mogelijk in aanmerking komt? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: