Plaatsen van batterij vraagt om goede voorbereiding

 
Plaatsen van batterij vraagt om goede voorbereiding
Gepubliceerd: 16-09-2024, laatst gewijzigd: 24-12-2024

Steeds meer mkb-bedrijven plaatsen een batterij om het energieverbruik te optimaliseren. Lokale energieopslag kan op bedrijfsniveau of gezamenlijk met verschillende bedrijven (energiehub). Is een batterij een goede optie voor uw bedrijf? We zetten op een rij waar u rekening mee moet houden.  

Wat kan een batterij u als ondernemer opleveren? En wat is de haalbaarheid van lokale energieopslag op uw bedrijf? Dit zijn zinvolle vragen voor u als u gaat investeren. De haalbaarheid is afhankelijk van een groot aantal factoren. Voor de optimale inzet van een batterij is het vooral belangrijk om te weten wanneer elektriciteit nodig is, waar de piekmomenten liggen en hoe u dat kunt combineren met de eigen opwek van stroom. Door een goede gelijktijdigheidsanalyse ontstaat een volledig beeld van netafname, netlevering en de mogelijkheden voor de inzet van een batterij. Deze informatie vormt de basis voor een rendementsberekening, waarbij het belangrijk is om de subsidiemogelijkheden ook mee te nemen. 

Voorbereiding 

Voordat u overgaat tot het (veilig) plaatsen van een batterij, is het belangrijk om stil te staan bij onder andere de volgende vragen:  

  • Is een batterij wel veilig, wat zijn eventuele risico’s?   
  • Overschrijdt de batterij de geluidsnormen? 
  • Is voor de batterij een vergunning of melding nodig, in het kader van de Omgevingswet?  
  • Wat is de beste plek om de batterij op mijn bedrijf te plaatsen?  

Veiligheidsrisico’s 

De meeste batterijen voor elektriciteitsopslag zijn lithium-ion batterijen. Dit is de grotere broer van de batterij in de elektrische fiets of auto. Deze batterijen slaan voor korte duur elektriciteit op en geven dit ook weer snel af. Wees alert op de veiligheidseisen bij het gebruik van lithium-ion batterijen. Ze kunnen namelijk te heet worden en in brand vliegen. 

Bij een eventuele brand is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet overslaat op nabijgelegen gebouwen, zoals bedrijfspanden of schuren. De afstand tot bebouwing moet daarom voldoende groot zijn. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de beste plek.  

Geen landelijke wetgeving 

Voor het plaatsen van een batterij is op dit moment nog geen landelijke regelgeving. Iedere gemeente heeft eigen richtlijnen. Vooral de veiligheidsrichtlijnen zijn hierbij belangrijk. Een batterij kan een aanzienlijke hoeveelheid geluid produceren, dus moet het geluidsniveau bij nabijgelegen woningen onderzocht worden. Informeer vooraf bij de gemeente of een vergunning of een melding nodig is.   

Meer weten 

Hebt u vragen over elektriciteitsopslag in een batterij, het rendement, de benodigde onderzoeken of vergunningen, de subsidiemogelijkheden en de wijze waarop u dit kunt realiseren? Wij denken graag mee wat voor uw bedrijf de beste oplossing is. Neem daarvoor contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: