Optimale aardappelteelt: kennis delen als sleutel tot succes

 
Optimale aardappelteelt: kennis delen als sleutel tot succes
Gepubliceerd: 16-07-2024, laatst gewijzigd: 23-07-2024

Als aardappelteler begrijpt u als geen ander de dynamiek en uitdagingen in de sector. Van weersinvloeden tot marktfluctuaties. De teelt van aardappelen vereist hierom niet alleen vaardigheden in plantenteelt, maar ook diepgaande kennis van marktomstandigheden en prijsvorming. Flynth ondersteunt u bij het omgaan met en inspelen op deze omstandigheden. Zodat u op mogelijke risico’s kunt anticiperen en uw teeltstrategie kunt aanpassen voor het optimaliseren van uw resultaat. 

Inzicht in markt en prijsvorming

Het is cruciaal dat u inzicht hebt in de markt en de factoren die prijsvorming beïnvloeden. We zien de afgelopen jaren forse verschillen in gerealiseerde prijzen voor de aardappelen. Hoe en waardoor wordt dit veroorzaakt? En wat doet de ene ondernemer anders dan de andere? 

Terugblik oogstseizoen 2023

Nu we juli 2024 hebben bereikt en de laatste aardappelen van de oogst van 2023 worden afgezet, is dit een goed moment om terug te blikken. We kunnen vaststellen dat de gerealiseerde prijzen per kilogram net zo grillig zijn als het verloop van het oogstseizoen van 2023. Over het algemeen is het wel zo dat er door de telers gemiddeld voor een goed prijsniveau is verkocht. Toch is het opvallend dat de hoogste saldo’s per hectare meer dan tweemaal zo hoog zijn als de laagste saldo’s per hectare.  

Referentiekader

Om te begrijpen wat het verschil maakt tussen de ene aardappelteler en de andere, bespreken we dit uiteraard ook met onze relaties. De akkerbouw-specialisten van Flynth beschikken over brede kennis en ervaring in de akkerbouwsector, ook specifiek gericht op de aardappelteelt. We analyseren uw financiële prestaties en vergelijken deze met die van collega-telers uit uw regio. We zien dat de grootste verschillen tussen telers gerealiseerd worden door prijsverschillen. Hoewel de opbrengsten per teler verschillen in geoogste kilogrammen, zijn de verschillen in prijs nog groter. Historisch gezien was dit vrijwel altijd al zo, maar het lijkt erop dat deze verschillen toenemen. Mogelijk (deels) door marktkennis en bewaarstrategie.  

 De benchmarkgegevens bieden u als aardappelteler een referentiekader om uw positie ten opzichte van uw collega-telers te begrijpen en we identificeren mogelijkheden om uw rendement in de aardappelteelt te verbeteren. Dit is en blijft noodzakelijk: kosten stijgen door en om aan de teelt te blijven verdienen is het essentieel dat u hier scherp op bent en blijft. 

Flynth aanwezig op Aardappeldemodag

Met wie kunt u beter kennis uitwisselen dan met branchegenoten? Op woensdag 21 augustus 2024 hebt u weer deze mogelijkheid tijdens de tweejaarlijkse Aardappeldemodag in Westmaas. Dit jaar staat deze dag volledig in het teken van kennisoverdracht. Laat u informeren en inspireren door ruim dertig prominente sprekers uit de aardappelbranche en ga in gesprek met collega-telers. Ook Flynth is dit jaar aanwezig op dit evenement, we ontmoeten u daar graag. 

Lees meer over Aardappeldemodag

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u uw positie in de aardappelteelt kunt versterken? Of bent u benieuwd naar uw positie ten opzichte van uw collega-telers? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Samen brengen wij de huidige situatie van uw bedrijf in kaart. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: