​​Opnieuw subsidie voor agrariërs in Noord-Nederland die stikstofuitstoot reduceren​

 
​​Opnieuw subsidie voor agrariërs in Noord-Nederland die stikstofuitstoot reduceren​
Gepubliceerd: 20-09-2024, laatst gewijzigd: 23-09-2024

Agrarisch ondernemers in Friesland, Groningen en Drenthe opgelet. U kunt vanaf 2 oktober weer subsidie aanvragen voor investeringen die bijdragen aan de reductie van stikstofemissie op uw bedrijf. Ontdek waarvoor u subsidie kunt krijgen én wat de spelregels zijn. 
 
Deze subsidieregeling voor de reductie van stikstof werd in 2023 al twee keer eerder opengesteld. Het budget voor deze regeling is nog niet volledig benut. Er volgt daarom een nieuwe openstelling om het resterende budget beschikbaar te stellen. De regeling wordt na evaluatie van de vorige openstelling wel aangepast. Het openstellingsbesluit is inmiddels gepubliceerd.  

Voor wie is deze subsidie? 

De subsidie is voor kleine, middelgrote en micro-ondernemingen (kmo’s). Dit zijn de eenmanszaken, maatschappen, vof’s en cv’s. 

Waarvoor kunt u subsidie krijgen? 

U kunt subsidie aanvragen voor vier aparte categorieën, die zijn onderverdeeld in twee delen. Elke categorie heeft een eigen subsidieplafond. 

  • Categorie A: inhuur adviseur of deelname aan studiegroepen  
    Het maximale subsidiebedrag is 2.500 euro per advies en 5.000 euro per agrarische onderneming.  

    De aanvraagperiode voor deze subsidie loopt van 2 oktober tot en met 31 december 2024. 
  • Categorie B, C en D: niet-productieve investeringen 
    Het maximale subsidiebedrag is 60.000 euro per bedrijf. Het subsidiepercentage is tachtig procent van de investering. De eigen bijdrage aan de investering moet minimaal twintig procent zijn.  

    De aanvraagperiode voor deze categorieën loopt van 2 oktober tot en met 13 november 2024. 

Investeringen categorie A 

In categorie A kunt u subsidie krijgen voor de volgende onderdelen: 

  1. opstellen advies voor weidegang. 
  2. opstellen advies voor het verlagen van het ruweiwitgehalte in het rantsoen en voor graslandmanagement. 
  3. opstellen advies met maatregelen om ammoniakuitstoot te verminderen. 
  4. deelname aan studiegroepen gericht op emissiereductie bij bemesting en het efficiënter benutten van dierlijke mest. 

Investeringen categorie B, C en D 

In categorie B, C en D kunt u subsidie krijgen voor de volgende onderdelen: 

  1. modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting van de traditionele roostervloer. Daarbij beschikt u al over een omgevingsvergunning voor het plaatsen en in werking hebben van een monovergister óf een afzetcontract met een bestaande monovergister. 
  2. mestschuif of mestrobots, maar alleen in combinatie met onderdeel 1 (rubberen afdichting roostervloer). De vloer moet minimaal tien keer per dag gereinigd kunnen worden. 
  3. Installatie en spoelleiding voor het schoonsproeien van loopvloeren met water. Minimaal tien liter water per vierkante meter bevuilde oppervlakte per dag. 
  4. registratiesysteem dat de activiteit of het watergebruik van de onderdelen 2 en 3 bijhoudt. 
  5. installatie, spoelleidingen en additieven voor het sproeien van (verdund) magnesiumchloride op traditionele roostervloeren. De installatie moet overdag ieder uur sproeien (twaalf keer) met magnesiumchloride (32 procent) aangelengd met water in verhouding 1 op 8. 
  6. aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor regenwater en mestopslag. Deze maatregel moet u combineren met onderdeel 1, 3, of 5. 

Aanvraag en toekenning 

U dient uw aanvraag onder andere in op basis van een geldige, maar nog niet getekende, offerte. In de regeling wordt verder gesproken over een vaststelling, waarbij u voor categorie A het adviesrapport en de factuur moet indienen. Voor categorieën B, C en D heeft u bij de vaststelling de rapportage nodig. Hebt u al subsidie ontvangen voor niet-productieve investeringen in 2023? Dan wordt die van het maximale subsidiebedrag van 60.000 euro afgetrokken.  

De toekenning van de subsidie vindt plaats op basis van volledige aanvragen en op volgorde van binnenkomst. Wordt uw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt honderd procent als voorschot uitbetaald. 

Wij staan u bij 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor stikstofreductie voor uw onderneming? Een goede eerste stap is het laten opstellen van een Flynth Duurzaamheidsrapport melkveehouderij. Hiermee krijgt u voor uw bedrijf, onder meer op stikstofgebied, in beeld waar u staat en waar u naartoe kunt. Flynth beschikt over adviseurs die de opleiding voor bedrijfscoach stikstof hebben gevolgd en staan ingeschreven in het BAS-register. Dit laatste is een voorwaarde bij categorie A van de subsidieregeling. Hebt u belangstelling voor deelname aan een studieclub? Of hebt u vragen over deze subsidieregeling en wilt u hulp bij het indienen van uw aanvraag? De subsidieadviseurs en bedrijfsadviseurs van Flynth staan voor u klaar. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: