Ondersteuning van mkb innovaties voor een duurzame toekomst

 
Gepubliceerd: 15-09-2022, laatst gewijzigd: 26-04-2024

Als ondernemer staat u voor de uitdaging om de impact van uw product of dienst op de toekomst te overwegen. Maatschappelijke ontwikkelingen, kansen en bedreigingen moeten geanalyseerd worden om een sterke businesscase te behouden. Innovatie is vaak essentieel om goed voorbereid te zijn op de duurzame wereld van morgen. 

Innoveren is een must

Innoveren is een stimulerend proces dat uw bedrijfsactiviteiten een boost kan geven, maar het vereist aanzienlijke investeringen en inzet om nieuwe marktkansen te ontwikkelen. Niet elk initiatief zal leiden tot een succesvol product, wat kan leiden tot terughoudendheid in innovatietrajecten.

Overheidsondersteuning voor innovatie

De overheid streeft ernaar dat het mkb innoveert om kansen te benutten in de toekomstige wereld. Daarom heeft ze diverse programma's en subsidies beschikbaar gesteld om innovatie te bevorderen. Deze subsidies maken het mogelijk om innovatietrajecten uit te breiden en te verbeteren, waardoor de kans op succesvolle lancering van toekomstige producten wordt vergroot.

Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 

Om economische verschillen tussen Europese regio's te verkleinen, is het EFRO opgericht. Voor welvarende regio's zoals Nederland ondersteunt het programma projecten die de concurrentiekracht vergroten en werkgelegenheid stimuleren. Projecten die bijdragen aan een 'slimmer' en 'groener' Europa komen in aanmerking voor EFRO-subsidie.

Het EFRO is verdeeld in vier Nederlandse regio's, waar elk regioprogramma zijn eigen subsidiebudget heeft:

  • Noord-Nederland: Drenthe, Friesland en Groningen
  • Oost-Nederland: Gelderland en Overijssel
  • Zuid-Nederland: Brabant, Limburg en Zeeland
  • West-Nederland: Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht

Extra mogelijkheden in Noord-Nederland

EFRO OP Noord is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Drenthe, Friesland en Groningen, verenigd in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Dit programma, grotendeels gefinancierd vanuit het EFRO, heeft als doel de regionale economie in het noorden te stimuleren door middel van subsidies aan het mkb. De focus van deze subsidies ligt voornamelijk op het versterken van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie, met het oog op het bevorderen van een koolstofarme(re) economie.

Extra mogelijkheden in Oost Nederland

Het EFRO-programma in Oost-Nederland richt zich op het stimuleren van de expertises in Food, Health en techniek. Er is aanzienlijke financiering beschikbaar gesteld tot 2027, met focus op transitie in landbouw, gepersonaliseerde zorg en duurzame materialen.

Extra mogelijkheden in Zuid-Nederland

Zuid-Nederland zet in op vijf transities, waaronder energie, klimaat en gezondheid. Het programma ondersteunt initiatieven zoals living labs en demonstratieprojecten om innovatie in het mkb te bevorderen en vernieuwende waardenketens te ontwikkelen. Ondernemingen die werken aan hernieuwbare energie en slimme energiesystemen komen in aanmerking voor deze regeling.

Flynth ondersteunt

Wit u concreet met een innovatie aan de slag of loopt er al een dergelijk traject en wilt u nadenken over versnelling of uitbreiding. Neemt u gerust contact op met Flynth. Flynth heeft op meerdere terreinen adviseurs en kan ook begeleiden naar de juiste ondersteuning.

 

Nieuws

Geschreven door: