Omgevingsvergunningen gesplitst indienen: waarom (niet)?

 
Omgevingsvergunningen gesplitst indienen: waarom (niet)?
Gepubliceerd: 04-04-2025, laatst gewijzigd: 04-04-2025

Voor uw ontwikkelplannen hebt u vaak verschillende omgevingsvergunningen nodig. Onder de Omgevingswet kunt u deze gecombineerd óf apart indienen. Het splitsen van aanvragen kan vertraging voorkomen. Toch is dit niet in elke situatie raadzaam. Laat u adviseren. 

Vaak hebt u verschillende omgevingsvergunningen nodig voor uw ontwikkelplannen. Zowel op planologisch gebied als op het vlak van milieu en natuur. Om het aanvragen eenvoudiger te maken, heeft de overheid veel van deze aanvragen ondergebracht in het Omgevingsloket. Maar dan nog: de regelgeving is vaak ingewikkeld en kan zelfs tijdens uw aanvraag wijzigen. Dit kan leiden tot verzoeken om aanvullende informatie. Een goede aanvraag vereist daarom veel kennis van de regels en procedures. Met een slimme aanvraagstrategie voorkomt u vertraging en gedoe. 

Vergunningplicht intern salderen 

Sinds december 2024 is intern salderen met stikstofruimte weer vergunningplichtig. Dit betekent dat u voor bijna elke wijziging in uw bedrijfsvoering een omgevingsvergunning nodig hebt voor de Natura 2000-activiteit. Dus niet alleen voor nieuwe activiteiten, maar ook bijvoorbeeld bij de sloop van gebouwen. Bovendien geldt de vergunningplicht zelfs met terugwerkende kracht. Hebt u na 2020 intern gesaldeerd, dan is uw situatie onzeker. U moet dan vóór 2030 alsnog een natuurvergunning regelen. Het in beeld brengen van de stikstofsituatie van uw bedrijf is vanwege deze uitspraak dus nóg belangrijker. 

Vergunningen apart aanvragen 

Onder de Omgevingswet is het mogelijk om de verschillende omgevingsvergunningen voor een project in één aanvraag te combineren of separaat aan te vragen. Onderdelen zoals stikstof en ecologisch onderzoek kunnen uw lopende aanvragen vertragen. Door de aanvragen op te splitsen, kan voor bepaalde onderdelen van het project alvast een omgevingsvergunning worden verleend, terwijl andere nog in behandeling zijn. Het opsplitsen kan u dus tijdswinst opleveren voor de complete aanvraag. Maar bedenk wel dat uw project officieel pas mag worden uitgevoerd, nadat alle benodigde toestemmingen zijn verkregen.  

Opsplitsen kent risico’s 

De voordelen verschillen dus per situatie én opsplitsen brengt risico’s met zich mee. Want bij het aanvragen van deelvergunningen is het zo dat als sommige (nog) niet worden goedgekeurd, u alsnog niet verder kunt met uw project. Ook al hebt u voor andere al toestemming. Dit kan leiden tot vertragingen en onvoorziene kosten. Daarbij zijn soms bepaalde onderdelen van het project afhankelijk van de goedkeuring van de gehele vergunning. Ook dit kan de voortgang belemmeren, met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Laat u adviseren 

Kortom: of het splitsen van aanvragen voordelig is, hangt af van uw specifieke situatie. Het is belangrijk om helder in kaart te brengen welke onderdelen u kunt splitsen zónder dat uw project in zijn geheel stil komt te liggen. Bespreek dit met uw adviseur om de beste strategie te bepalen. Meer weten? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand contactformulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: