Oesterzwammerij wint Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’

 
Oesterzwammerij wint Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’
Gepubliceerd: 26-08-2024, laatst gewijzigd: 27-08-2024

Van koffieprut naar bitterballen: Oesterzwammerij wint Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’ 

Flynth is partner van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Dit jaar stond de Themaprijs in het teken van ‘Circulair Ondernemen’. Deze prijs is gewonnen door de Oesterzwammerij uit Bloemendaal. Zij kweken paddenstoelen op koffieprut, die onder andere worden gebruikt voor het maken van vega(n) kroketten en bitterballen. Vervolgens verwerken ze de koffieprut als compost, dubbel duurzaam dus. Een inspirerend voorbeeld van circulair ondernemen. Benieuwd naar het verhaal van deze ondernemers? 

Koffieprut als grondstof 

Wist u dat er van elke kilogram gemalen koffie 998 gram over blijft als restproduct? Dit betekent dat 99,8 procent ‘afval’ is. Daar denken de Oesterzwammerij-oprichters Erik Boele-de Zeeuw en Michiel de Ruiter anders over. Voor hen is die 99,8 procent heel waardevol. Het is namelijk een vruchtbare grondstof waarmee ze oesterzwammen kweken. Deze verkopen ze vervolgens deels en ze verwerken deze in onder andere vega(n) bitterballen, kroketten, ravioli, soepen, quiche en Turkse pizza.  

Het idee voor de Oesterzwammerij ontstond toen Erik een workshop volgde bij Rotterzwam. Dit bedrijf kweekte destijds paddenstoelen in het voormalige Tropicana-zwembad in Rotterdam. Erik vertelt: “Na de workshop kreeg ik een zak koffieprut mee naar huis en binnen zes weken groeiden daar oesterzwammen op. Heel fascinerend.” Inmiddels verzamelen Erik, Michiel, hun medewerkers en vrijwilligers dagelijks koffieprut bij bedrijven, horeca en organisaties met duurzame ambities. 

Verwerken tot compost 

Erik en Michiel begonnen in een kelder, maar na een jaar verhuisde de Oesterzwammerij naar een voormalig klooster op Landgoed Dennenheuvel in Bloemendaal. De oesterzwammen groeien hier op zakken met koffieprut die aan het plafond hangen. Maar wat gebeurt er met de overgebleven koffieprut na de teelt? Erik en Michiel gebruiken dit om compost te produceren. De jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs was zo onder de indruk van deze dubbele laag van duurzaamheid, dat ze hun concept beloonden met de Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’. 

Haarlemse Parels 

Het belangrijkste verdienmodel van de Oesterzwammerij? Dat zijn niet de oesterzwammen zelf, maar de producten waarin deze zijn verwerkt zoals de bitterballen, kroketten en andere kant-en-klare producten. Lokale horeca nemen deze zogenaamde Haarlemse Parels af tegen een meerprijs. Bovendien neemt de Oesterzwammerij hun afvalstroom van koffieprut uit handen. Dit scheelt de horecaondernemers weer in de kosten. 

Thuis oesterzwammen kweken 

Het kan Erik en Michiel niet circulair genoeg. Ze zitten vol met nieuwe ideeën om de circulariteit in alle facetten van hun onderneming door te zetten. Bijvoorbeeld met doe-het-zelfpakketten waarmee u zelf thuis oesterzwammen kunt kweken op uw eigen koffieprut. Ze maken hiervoor gebruik van oude collectebussen die door QR-codes overbodig zijn geworden. Op die manier dragen ze met hun bedrijf continu bij aan een duurzame toekomst. 

Zichtbaarheid tuinbouwsector vergroten 

Bij Flynth zijn we er trots op bij te dragen aan de zichtbaarheid van de tuinbouwsector door ons partnerschap met de Tuinbouw Ondernemersprijs. Deze prijs, inclusief de nominaties en alle activiteiten daaromheen, helpt het verhaal van de ontwikkeling van de tuinbouw te vertellen en benadrukt de betekenis van onze sector voor de samenleving. We zijn blij dat we als organisatie een rol mogen spelen in deze belangrijke initiatieven. 

Lees meer over het partnerschap van Flynth en de Tuinbouw Ondernemersprijs. 

Meer weten 

Wilt u net als de Oesterzwammerij innoveren en verduurzamen? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. Wij brengen met u de mogelijkheden voor uw bedrijf in kaart om te innoveren en te verduurzamen. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: