Gepubliceerd: 17-02-2025, laatst gewijzigd:
20-02-2025
Steeds meer (melk)veehouders ontdekken de kansen van monomestvergisting. Vooral de productie van groen gas is aantrekkelijk. Kiest u ook voor deze extra inkomstenbron voor uw bedrijf? In dit artikel leest u waar u rekening mee moet houden.
Bij monomestvergisting ligt de focus tegenwoordig op de productie en verwaarding van groen gas. En dat is niet zonder reden. De verwachting is dat de productie van groen gas in de toekomst meer oplevert dan warmte en elektriciteit. Zeker als de verplichting doorgaat dat energieleveranciers vanaf 2026 groen gas bij het aardgas moeten mengen. Dat maakt de markt voor groen gas nog aantrekkelijker. Naast deze extra inkomstenbron, heeft monomestvergisting nog een voordeel, het draagt bij aan het verminderen van emissies.
Een sterke start: de businesscase
Een succesvolle start begint met een solide businesscase. Blijkt hieruit dat de productie van groen gas haalbaar en aantrekkelijk is voor uw bedrijf? En past het binnen uw bedrijfsvoering en ambities voor de toekomst? Als deze antwoorden ‘ja’ zijn én als u de financiering rond krijgt, kunt u direct het vergunningstraject in gang zetten.
SDE-subsidie: essentieel voor succes
Voor zo’n rendabele businesscase blijft de SDE-subsidie onmisbaar. De SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) garandeert een minimale opbrengstprijs voor het geproduceerde groene gas. Bij Flynth hebben we de afgelopen jaren tal van trajecten succesvol begeleid. In de gevallen waarin een vergunning aanwezig was, wisten we ook de SDE-subsidie binnen te halen. Tijdig de adviseur betrekken is dan wel noodzakelijk. Onze kracht? Een unieke combinatie van bedrijfskundige, vergunningstechnische en subsidietechnische expertise – allemaal onder één dak.
Begin op tijd, voorkom vertraging
In 2024 zagen we dat gemeenten steeds strenger werden bij het verstrekken van vergunningen voor groengasproductie. Dat zorgde bij veel bedrijven voor vertraging in het vergunningstraject. Hierdoor konden sommige ondernemers hun SDE-aanvraag niet tijdig indienen.
Onze tip: begin nu
Ook in 2025 hebt u weer de mogelijkheid om SDE-subsidie aan te vragen. Zorg dat u goed voorbereid bent. Start daarom nu met de bedrijfskundige oriëntatie en dien tegelijkertijd alvast uw vergunningsaanvraag in. Hiermee staat u sterker wanneer de aanvraagtermijn van SDE-subsidie start, naar verwachting dit najaar. Zo vergroot u de kans op succes.
Meer informatie?
Wilt u weten of monomestvergisting iets is voor uw bedrijf? Neem contact op met uw adviseur van Flynth en ontdek de mogelijkheden. Of vul onderstaand contactformulier