Langetermijnverwachting melkprijs naar 49 euro

 
Langetermijnverwachting melkprijs naar 49 euro
Gepubliceerd: 23-04-2025, laatst gewijzigd: 24-04-2025

Het panel ‘Langetermijnprognoses melkveehouderij’ verwacht voor de komende acht tot tien jaar een hoger prijsplateau-effect. Er is namelijk vraag naar melk en er blijft sprake van goederen- en vooral looninflatie. Het panel van financieel deskundigen uit de zuivelsector schat daarom de melkprijs in op 49 euro per honderd kilogram melk. Deze prijs is verder gebaseerd op de prognoses van de EU Agricultural Outlook en op verwachtingen van de ontwikkeling van de melkprijs in Nederland.  

Het deskundigenpanel ‘Langetermijnprognoses melkveehouderij’ heeft nieuwe uitgangspunten en normen vastgesteld voor de langetermijnbegrotingen van de melkprijs. Zij schatten de gemiddelde melkprijs tot en met 2035 in op 49 euro per honderd kilogram melk. Dat is inclusief alle contante nabetalingen en toeslagen die tot uiting komen in de kasstroom, maar exclusief bijschrijvingen, ledenrekening en negen procent btw. Dit is een stijging van 2 euro ten opzichte van de prognose van vorig jaar. Hierbij houdt het panel rekening met een krapper aanbod (opwaarts effect op de prijs), toenemende beleidsdruk tot verduurzaming in verschillende EU-lidstaten (met name als het gaat om milieuhotspots) en daarmee structureel hogere kosten.  

Stijgende kosten 

De prognose voor de melkprijs is gebaseerd op de EU Agricultural Outlook van de EU-commissie. Het deskundigenpanel maakt daarbij een inschatting van de invloed van de beschreven ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland. Het panel verwacht dat in lijn met de opbrengsten ook de variabele en vaste kosten gaan stijgen, onder andere door hogere kosten voor arbeid en hogere vaste kosten. Daarnaast verwachten ze dat het inspelen op klimaat-, biodiversiteits- en grondgebondenheidsdoelen ook kostenverhogend werkt. Het is daarom belangrijk dat u in uw eigen langetermijnbegroting al rekening houdt met deze stijgende kosten.  

Basis voor begrotingen 

De langetermijnprognose voor de melkprijs is belangrijk voor bedrijfsbegrotingen voor melkveehouders voor de lange termijn. Het is bovendien een belangrijk instrument bij de beoordeling van diverse bedrijfseconomische- en financieringsvraagstukken binnen de overheid. Het deskundigenpanel bestaat uit vertegenwoordigers van banken, Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB), waaronder Flynth, belangenbehartigers voor de primaire sector, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), DLV Advies en Wageningen University & Research.  

Het is belangrijk dat u rekening houdt met deze ontwikkelingen in uw eigen langetermijnbegroting. De adviseurs van Flynth kunnen u hierbij ondersteunen.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: