Gepubliceerd: 02-10-2024, laatst gewijzigd:
29-10-2024
Minister Wiersma presenteerde half september haar ‘mestplannen’. Eén van de maatregelen die zij voorstelt om een krimp van de veestapel te bewerkstelligen, is het afromen van productierechten bij overdracht. Hoe zien deze plannen eruit en hoe kunt u als veehouder anticiperen?
Het voornemen is om per 1 januari 2025 de Meststoffenwet aan te passen, waarbij een korting wordt toegepast op elke overdracht van fosfaat-, varkens- en pluimveerechten. Bij melkvee is deze korting 30 procent (fosfaatrechten), varkensrechten krijgen te maken met een afroming van 22 procent en pluimveerechten worden 13 procent minder na elke overdracht. Voor fosfaatrechten geldt op dit moment ook al een korting van 10 procent bij overdracht.
Met de (verhoging van de) korting op dierrechten wil de minister voldoen aan de gestelde mestproductieplafonds, die in 2025 naar beneden gaan. Hierbij houdt ze ook al rekening met bedrijven die deelnemen aan stoppersregelingen.
Overdracht
Bij de afroming van productierechten gaat het om de ‘normale’ overdracht van rechten, waarbij de productierechten van het ene bedrijf overgaan naar het andere bedrijf. Denk hierbij aan verkoop, maar ook lease of verhuur van rechten. Ook bij de overdracht van totale bedrijven vindt afroming plaats.
Uitzonderingen afroming
De plannen voorzien in uitzonderingen van de afroming bij overdracht. De korting is niet van toepassing in onderstaande gevallen:
- Overdracht aan een echtgenoot, geregistreerd partner of persoon waarmee bloed- en aanverwantschap in de eerste, tweede of derde graad bestaat.
- Wijziging van landbouwer door het sluiten of ontbinden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
- Wijziging van landbouwer door erfopvolging
- Inbreng van productierechten in een maatschap, vof, cv of bv.
- Overdracht van een bv met productierechten, binnen familieverband.
Let op
Bij bepaalde gevallen van bedrijfsoverdracht vindt wél korting plaats. Let dus extra goed op in deze gevallen:
- Overdracht van een bv met productierechten, buiten familieverband.
- Overdracht/ontbinding van een maatschap of vof buiten familieverband.
Ook blijft waakzaamheid geboden bij een maatschap of vof met een bv als medevennoot. Al heeft de minister in de Kamer aangegeven dat ze afroming bij overdracht van bv in familieverband wenst te voorkomen. Ook is de wettekst niet duidelijk over de afroming bij overdrachten van productierechten binnen eigen bv’s. Bijvoorbeeld in het geval van een ondernemer met meerdere exploitatie bv’s. De huidige wettekst impliceert dat hierbij wel afroming zal plaatsvinden. Flynth is in gesprek met het ministerie van LVVN om hier duidelijkheid over te krijgen.
Hebt u te maken met deze situaties?
Zorg dan dat deze overdracht op korte termijn, nog voor 1 januari 2025, wordt gedaan en u het (nieuwe) afromingspercentage voorkomt.
Specifiek geval: korting bij lease
Ook leasetransacties hebben te maken met afroming bij overdracht. Hierdoor wordt lease van productierechten vrijwel onmogelijk. De korting wordt ‘slechts’ één keer toegepast, alleen bij de overdracht naar de leasende partij, niet wanneer de rechten teruggaan naar de eigenaar. In de leasevergoeding zal in elk geval een vergoeding voor het gekorte deel van de rechten opgenomen moeten worden.
We geven een voorbeeld: een varkenshouder verleast 100 varkensrechten. Bij de overdracht naar de leaser wordt de korting van 25 procent toegepast, de leaser gebruikt 75 varkensrechten. Wanneer de leaser de rechten weer overdraagt aan de eigenaar, vindt er niet nogmaals korting plaats, dus de eigenaar behoudt 75 varkensrechten.
Als we de afroming in de leaseprijs doorberekenen, verwachten we dat de leaseprijs stijgt. Dit geldt bij fosfaatrechten, maar ook voor varkens- en pluimveerechten.
Nieuw op dit gebied is een extra regeling voor contracten met een looptijd van vijf jaar of langer met dezelfde leaser en verleaser. Dan is er geen sprake van vijf keer afroming, maar wordt er slecht éénmaal afgeroomd.
Productierechten overdragen?
Let op: dit zijn de voorstellen voor aanpassing van de Meststoffenwet. De wijzigingen zijn pas definitief als deze in de wet zijn vastgelegd. Houd de actualiteit in de gaten en bespreek met uw adviseur wat de gevolgen van de plannen zijn voor uw onderneming. Hebt u vragen over productierechten en afroming? Of bent u van plan uw bedrijf of losse productierechten over te dragen? Neem voor advies tijdig contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.