Korting op productierechten bij overdracht: let op bij overdracht naar bv

 
Korting op productierechten bij overdracht: let op bij overdracht naar bv
Gepubliceerd: 02-10-2024, laatst gewijzigd: 15-10-2024

Minister Wiersma presenteerde half september haar ‘mestplannen’. Eén van de maatregelen die zij voorstelt om een krimp van de veestapel te bewerkstelligen, is het afromen van productierechten bij overdracht. Hoe zien deze plannen eruit en hoe kunt u als veehouder anticiperen?

Het voornemen is om per 1 januari 2025 de Meststoffenwet aan te passen, waarbij een korting wordt toegepast op elke overdracht van fosfaat-, varkens- en pluimveerechten. Bij melkvee is deze korting 30 procent (fosfaatrechten), varkensrechten krijgen te maken met een afroming van 25 procent en pluimveerechten worden 15 procent minder na elke overdracht. Voor fosfaatrechten geldt op dit moment ook al een korting van 10 procent bij overdracht. 

Met de (verhoging van de) korting op dierrechten wil de minister voldoen aan de gestelde mestproductieplafonds, die in 2024 en 2025 naar beneden gaan. Hierbij houdt ze ook al rekening met bedrijven die deelnemen aan stoppersregelingen. 

Overdracht

Bij de afroming van productierechten gaat het om de ‘normale’ overdracht van rechten, waarbij de productierechten van de ene rechtspersoon overgaan naar een andere rechtspersoon. Denk hierbij aan verkoop, maar ook lease of verhuur van rechten.  Ook bij de overdracht van totale bedrijven vindt afroming plaats. 

Uitzonderingen afroming

De plannen voorzien in uitzonderingen van de afroming bij bedrijfsoverdracht. De korting is niet van toepassing in deze gevallen: 

  • Overdracht aan een echtgenoot, geregistreerd partner of persoon waarmee bloed- en aanverwantschap in de eerste, tweede of derde graad bestaat.
  • Wijziging van landbouwer door het sluiten of ontbinden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  • Wijziging van landbouwer door erfopvolging
  • Inbreng van productierechten in een maatschap, vof of cv. 
  • Overdracht van een bv met productierechten, binnen familieverband.

Let op

Bij bepaalde gevallen van bedrijfsoverdracht vindt wél korting plaats. Let dus extra goed op in deze gevallen: 

  • Inbreng van productierechten in een bv. Mogelijk volgt in het wetsartikel nog een verruiming.
  • Overdracht van een bv met productierechten, buiten familieverband.
  • Overdracht/ontbinding van een maatschap of vof buiten familieverband.

Ook blijft waakzaamheid geboden bij een maatschap of vof met een bv als medevennoot. Al heeft de minister in de Kamer aangegeven dat ze afroming bij overdracht van bv in familieverband wenst te voorkomen.

Hebt u te maken met deze situaties? 

Zorg dan dat deze overdracht op korte termijn, nog voor 1 januari 2025, wordt gedaan en u het (nieuwe) afromingspercentage voorkomt.

Specifiek geval: korting bij lease

Ook leasetransacties hebben te maken met afroming bij overdracht. Hierdoor wordt lease van productierechten vrijwel onmogelijk. De korting wordt ‘slechts’ één keer toegepast, alleen bij de overdracht naar de leasende partij, niet wanneer de rechten teruggaan naar de eigenaar.

We geven een voorbeeld: een varkenshouder verleaset 100 varkensrechten. Bij de overdracht naar de leaser wordt de korting van 25 procent toegepast, de leaser gebruikt 75 varkensrechten. Wanneer de leaser de rechten weer overdraagt aan de eigenaar, vindt er niet nogmaals korting plaats, dus de eigenaar behoudt 75 varkensrechten. 

Als we de afroming in de leaseprijs doorberekenen, verwachten we dat de leaseprijs stijgt. Dit geldt vooral in het geval van fosfaatrechten, maar ook voor varkens- en pluimveerechten.

Nieuw op dit gebied is een extra regeling voor contracten met een looptijd van vijf jaar of langer met dezelfde leaser en verleaser. Dan is er geen sprake van vijf keer afroming, maar wordt er slecht éénmaal afgeroomd. 

Productierechten overdragen?

Let op: het betreft op dit moment het voornemen voor aanpassing van de Meststoffenwet. Er kunnen nog aanpassingen worden voorgesteld in de komende periode. De wijzigingen zijn pas definitief als deze in de wet zijn vastgelegd. Houd de actualiteit in de gaten en bespreek met uw adviseur wat de gevolgen van de plannen zijn voor uw onderneming. Hebt u vragen over productierechten en afroming? Of bent u van plan uw bedrijf of losse productierechten over te dragen? Neem voor advies tijdig contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: