Investeren in duurzaamheid levert uw onderneming voordeel op

 
Investeren in duurzaamheid levert uw onderneming voordeel op
Gepubliceerd: 18-10-2024, laatst gewijzigd: 03-12-2024

Investeren in duurzaamheid voelt voor veel ondernemers als een verplichting vanuit de overheid, die veel energie vraagt en kosten met zich meebrengt. Toch biedt het juist waardevolle kansen. Wat kunt u als mkb-ondernemer op dit gebied doen? En vooral: wat levert investeren in duurzaamheid uw bedrijf op? In dit artikel vertel ik u er meer over. 

Begin uw duurzaamheidsreis

Ondernemers die mijn collega’s bij Flynth of mij vragen waar ze hun duurzaamheidsreis moeten beginnen, verwachten vaak een checklist die voor elk bedrijf geldt. Maar zo werkt het niet: voor elke ondernemer is de duurzaamheidsreis uniek. Het belangrijkste is dat u begint. Start met de onderwerpen die voor u belangrijk zijn en breid uw focus daarna geleidelijk uit. Ondernemers die zich verdiepen in de duurzaamheidsdoelen, merken vaak dat ze al het nodige op orde hebben. Denk aan een opleidingsbudget voor medewerkers of inzicht in gas- en elektriciteitsverbruik.  

De voordelen van duurzaam ondernemen

Waarom is het belangrijk om als mkb-ondernemer te starten met uw duurzaamheidsreis? Een belangrijk voordeel is kostenbesparing. Veel duurzaamheidsmaatregelen resulteren op termijn in lagere kosten, en dat merkt u in uw portemonnee. Daarnaast vergroot het uw aantrekkingskracht op de huidige krappe arbeidsmarkt. Vooral jonge medewerkers geven de voorkeur aan een werkgever die een positieve bijdrage levert aan duurzaamheid. Verduurzamen zet ook aan tot innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten en businessmodellen, wat altijd is goed voor uw onderneming. Tot slot versterkt het uw concurrentiepositie, vooral bij het zaken doen met rapportageplichtige bedrijven. Een leverancier die een positieve bijdrage levert op duurzaamheidsgebied, zorgt voor een gunstigere rapportage.  

CSRD en de impact op mkb

Misschien vraagt u zich af: welke bedrijven zijn eigenlijk rapportageplichtig? Grote ondernemingen moeten vanaf 2025 rapporteren over duurzaamheid volgens de CSRD-wetgeving. Als mkb-ondernemer hebt u (nog) niet met deze verplichting te maken. Maar afnemers die wel moeten rapporteren, kunnen vragen naar uw duurzaamheidsinspanningen. Waarschijnlijk krijgt u als eerste vragen over uw CO2-uitstoot. Voor verschillende aspecten van uw bedrijfsvoering kunt u op basis van rekenregels uitrekenen hoe hoog uw CO2-uitstoot is. Denk aan brandstof voor uw wagenpark en uw gas- en elektriciteitsverbruik. Ook kunt u aangeven wat uw plannen zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door uw wagenpark te elektrificeren, isolatie of minder te reizen door vaker online te vergaderen. Doet u zaken met lagelonenlanden, dan kunnen uw afnemers bijvoorbeeld vragen of uw grondstoffen geproduceerd zijn zonder kinderarbeid.  

Sparringpartner

Zoekt u een sparringpartner voor uw duurzaamheidsrapportage of -doelen? Bij Flynth zijn diverse collega’s gespecialiseerd op dit gebied. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Blog

Geschreven door: