Gepubliceerd: 20-01-2025, laatst gewijzigd:
20-01-2025
Rondom stikstofregelgeving deed de Raad van State op 18 december 2024 belangrijke uitspraken. De opvallendste conclusie: intern salderen wordt weer vergunningplichtig, zelfs met terugwerkende kracht. Wat houdt dit precies in en wat zijn de gevolgen voor uw mkb-bedrijf?
Intern salderen betekent dat een bedrijf aanpassingen doorvoert of uitbreidt binnen de bestaande vergunde stikstofruimte. Hebt u bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand of kantoor gebouwd op basis van deze methode? In 2021 oordeelde de Raad van State dat hiervoor geen nieuwe natuurvergunning nodig was. Daarom was het zelfs onmogelijk om voor deze situatie een nieuwe natuurvergunning aan te vragen. Deze situatie is nu gewijzigd: intern salderen vereist opnieuw een vergunning.
Impact op Natura 2000-gebieden
De natuurvergunningplicht geldt voor projecten of bedrijven die mogelijk gevolgen hebben voor de natuur in Natura 2000-gebieden. Sinds 2020 werd alleen gekeken naar de verandering die een project veroorzaakte. Wanneer de negatieve gevolgen niet toenamen, was een vergunning niet nodig. Dit is nu veranderd. Elk project dat een risico vormt voor Natura 2000-gebieden vereist voortaan een natuurvergunning, ongeacht de mate van verandering. Deze uitspraak is gebaseerd op regels van het Europese Hof van Justitie, die de Raad van State moet volgen.
Terugwerkende kracht
Belangrijk om te weten: de nieuwe verplichting geldt ook met terugwerkende kracht. Als uw bedrijf de afgelopen vijf jaar intern gesaldeerd heeft zonder een natuurvergunning, moet u deze alsnog aanvragen. Bedrijven hebben tot 2030 de tijd om hieraan te voldoen.
Vergelijking met PAS-melders
Deze situatie vertoont overeenkomsten met de problematiek rond PAS-melders: bedrijven die zonder opzet niet over de juiste vergunning beschikken. Hoewel een woordvoerder van de Raad van State bevestigt dat deze vergelijking deels opgaat, hangt de vergunningplicht af van individuele omstandigheden en locaties.
Uitspraak roept vragen op
De uitspraken van de Raad van State gaan concreet over vergunningen van kadaververwerker Rendac en elektriciteitscentrale Amercentrale. De uitspraak roept vragen op over wat dit betekent voor andere bedrijven die intern hebben gesaldeerd. Het blijft onduidelijk hoeveel bedrijven sinds 2020 intern hebben gesaldeerd.
Vraag advies
Bedrijven die voor nieuwe projecten een nieuwe natuurvergunning aanvragen, krijgen meer zekerheid. Maar hebt u sinds 2020 intern gesaldeerd, dan is uw situatie onzeker. U moet dan vóór 1 januari 2030 alsnog een natuurvergunning regelen. Het in beeld brengen van de stikstofsituatie van uw bedrijf is vanwege deze uitspraak dus nog belangrijker.
Wilt u meer inzicht wat deze verandering voor uw mkb-bedrijf betekent? Bij Flynth staan we voor u klaar. We analyseren uw situatie en adviseren over de mogelijkheden. Neem contact op met uw adviseur of vul het contactformulier in.
Bron: RaadvanState.nl