Gepubliceerd: 28-03-2025, laatst gewijzigd:
28-03-2025
Het inspectierecht van een verhuurder is een onderwerp dat vaak tot vragen en soms tot conflicten leidt tussen huurders en verhuurders. Hoeveel controle mag een verhuurder houden op zijn pand? En hoe voorkomt u juridische problemen? We zetten de belangrijkste punten op een rij.
Volgens de wet heeft een huurder recht op ongestoord huurgenot en privacy. Dit betekent dat een verhuurder de woning niet zomaar mag betreden zonder toestemming van de huurder. Dit geldt ook voor onderhoud en bezichtigingen, en zowel voor woonruimtes als bedrijfsruimtes. Als verhuurder moet u altijd afspraken maken met uw huurders en rekening houden met hun privacy.
- Inspecties en onderhoud
Voor reguliere inspecties en onderhoud moet de verhuurder toestemming vragen aan de huurder. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken in het huurcontract over wanneer en hoe deze inspecties plaatsvinden. Inspecties moeten vanzelfsprekend op een redelijke en respectvolle manier worden uitgevoerd.
- Bezichtigingen
Bij verkoop of nieuwe verhuur van de woning heeft de verhuurder het recht om de woning te laten bezichtigen door potentiële kopers of huurders, maar ook hiervoor moet de verhuurder tijdig een afspraak maken met de huurder.
- Bedrijfsruimte
Voor huurovereenkomsten voor bedrijfsruimtes geldt hetzelfde, hoewel de privacy hier minder in het geding is. Over het algemeen moet de verhuurder de huurder van tevoren informeren over de datum en tijd van de inspectie. Dit zorgt ervoor dat de huurder zich kan voorbereiden en aanwezig kan zijn. De verhuurder mag de bedrijfsvoering niet onredelijk hinderen.
Risico verhuurder afdekken met contractuele afspraken
De beperking van het recht van inspectie staat op gespannen voet met de verplichting van de verhuurder om het huurobject goed in de gaten te houden. Als verhuurder moet u zicht hebben op wat er gebeurt in uw panden zodat u risico’s vermijdt. Denk bijvoorbeeld aan schade veroorzaakt door een illegale hennepkwekerij. Het is daarom belangrijk specifieke afspraken over inspecties in de huurovereenkomst vast te leggen, zoals de frequentie van inspecties en de meldingsplicht van de verhuurder. Daarnaast voorkomt respectvol contact met uw huurders natuurlijk veel potentiële conflicten. Zo heeft u overzicht over wat zich afspeelt in uw huurobjecten én respecteert u de privacy van uw huurders.
Wij staan u bij
Flynth heeft de expertise in huis om u te ondersteunen bij het opstellen van huurovereenkomsten en bij vragen over inspectierecht en privacy. Neem contact op met uw contactpersoon van Flynth.