Gepubliceerd: 07-11-2023, laatst gewijzigd:
31-10-2024
Op 6 november bezocht demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Van der Avoird Trayplant, de grote winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. De minister kreeg uitleg bij het innovatieve vierlagenteeltsysteem waarbij één hectare frambozenplanten dezelfde opbrengst heeft als een vollegrondsteelt van 240 hectare. De minister bleek onder de indruk: “De glastuinbouw staat voor grote uitdagingen op het gebied van watergebruik, klimaat en bescherming van het milieu. Van der Avoird Trayplant laat zien dat het met de huidige techniek mogelijk is om vrijwel volledig duurzaam te telen, waarde voor de samenleving toe te voegen én daardoor een verdienmodel voor de toekomst te creëren.” Flynth is partner van de Tuinbouw Ondernemersprijs.
De minister bezocht Van der Avoird Trayplant, een vermeerderaar gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en frambozenplanten, vandaag op hun locatie in Molenschot. Hij kreeg uitleg bij het innovatieve vierlagensysteem en maakte een wandeling door het aangrenzende gebied dat Peter terug gaf aan de natuur. Peter van der Avoird: “We zijn er trots op dat we met onze visie kunnen inspireren: de natuur minder belasten, maar toch voorzien in de groeiende voedselbehoefte. We werken aan het voedsel van morgen, maar houden de planeet met ons boerenverstand in de gaten.” “Precies ondernemers zoals Peter zijn het die onze sector verder helpen en bewijzen dat de duurzame tuinbouw past in het toekomstbeeld van Nederland,” aldus Michiel F. van Ginkel, voorzitter Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs.
Goed boeren geeft energie
Ook ging de minister in gesprek met Peter en eerdere winnaars en genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs over Peters initiatief 'Goed Boeren geeft Energie aan Natuur en Maatschappij'. Peter: “In Nederland komen heel veel agrarische bedrijven klem te zitten tussen de uitbereiding van steden/ industrie en de natuur. Binnen dit project wordt er gekeken of het agrarische bedrijf invulling kan geven aan verschillende componenten die we in de omgevingswet aan de orde stellen.” Energieleverancier, waterberging, biodiversiteit, groene ruimte en zelfs educatie (op agrarisch gebied), zijn sectoren waar volgens Peter veel geld in omgaat, vaak meer als het agrarisch product zelf. “Lokaal kan gekeken worden welke inpassing en welke uitdaging het beste ligt. Het agrarisch te telen product wordt dan niet meer de corebusiness voor het bedrijf. Gelukkig zijn er nog genoeg gebieden waar we wel agrarisch kunnen ondernemen, echter juist de ‘postzegels’ waar dat niet meer kan, komen steeds meer voor.” Peter raadt aan om hier te kijken of we als sector ook op een andere manier kunnen ondernemen.
Ook TOP-ondernemer worden? In 2024 wordt er weer een Tuinbouw Ondernemersprijs uitgereikt, en een themaprijs Circulair Ondernemen. Kandidaten kunnen zich inschrijven van 8 november tot 20 december 2023.