Gepubliceerd: 09-12-2024, laatst gewijzigd:
17-12-2024
In de akkerbouwsector kijken we terug op een bijzonder uitdagend groeiseizoen 2024. Nu het jaar ten einde loopt, maken we de balans op. Ook kijken we vooruit naar komend jaar. Wat kunt u nu alvast doen met het oog op 2025? In dit artikel leest u de aandachtspunten.
Terugblik op 2024
De winter en het voorjaar begonnen heel nat. Hierdoor kwam het zaaien en poten van de gewassen veelal later op gang dan voorgaande jaren. Er zit zelfs bijna twee maanden tussen de eerste gepote aardappelen (omstreeks begin april) en de laatst gepote (bijna half juni). Moeizame start door extreem weer
In diezelfde periode (april tot half juni) kwamen lokaal en regionaal hoosbuien voor. Deze omstandigheden zorgden voor een moeizame start van het groeiseizoen. Intussen de prijs van de vrije aardappelen van de oogst van 2023 die nog in de opslag lagen, fors in de periode van april tot en met juli 2024.
Juni tot en met augustus: hoge phytophthora-druk
Van juni tot en met augustus was er regelmatig regen, met regionaal soms forse verschillen en een gemiddelde temperatuur. Ten opzichte van voorgaande jaren waren er minder zonuren. Mede door deze weersomstandigheden is de druk van schimmelziekte phytophthora erg hoog geweest. Telers waren extra alert om de oogst van 2024 tijdig binnen te halen, zeker met het natte najaar van 2023 nog vers in het geheugen.
Lagere aardappel- en uienopbrengst
Nu we richting het eind van het jaar met klanten in gesprek zijn over de prognose voor de jaarwinst over 2024, zien we al deze zaken terug in de cijfers. Zo zien we dat de gemiddelde aardappel- en uienopbrengst gemiddeld minimaal tien procent lager is, met een tendens naar vijftien procent lager ten opzichte van voorgaande jaren.
Hogere kosten, kleinere marges
De kosten van vooral gewasbeschermingsmiddelen zijn fors hoger dan voorgaande jaren. Dit komt vooral doordat er veel meer gebruik van is gemaakt wegens de hogere ziektedruk. Maar ook de prijsstijging van de middelen speelt een rol. Over de gehele linie zien we eveneens aanzienlijke kostenstijgingen bij het machinepark. Dit strekt van aanschaf tot hogere onderhoudskosten wegens gestegen arbeidskosten.
Op naar 2025: wat kunt u nu al doen?
Nu de winterperiode is aangebroken, is dit voor u als akkerbouwer een goed moment om een doorkijk te maken naar 2025. In het teeltplan hebt u dit uiteraard al deels gedaan door het zaaien van de wintergranen. Onze tip: kijk ook eens naar het gebruik en de limiet van uw rekening-courant. Past dit nog bij uw onderneming? Dit vooral met het oog op de hogere kosten tijdens het teeltseizoen en de vaak wat kortere betalingstermijnen die leveranciers hanteren in combinatie met langere betaaltermijnen die afnemers hanteren, ten opzichte van een aantal jaren geleden. Ons advies is om de liquiditeitsprognose bij te werken, zodat er goed inzicht ontstaat waarover u indien nodig met de bank in gesprek kunt gaan.
Een andere tip die we u willen meegeven is om u alvast voor te bereiden op de Aanvullende gegevens landbouwer (AGL). Deze moet u in januari 2025 bij RVO invullen.
Meer informatie
Hebt u vragen over uw rekening-courant, het bijwerken van uw liquiditeitsprognose of het invullen van de AGL? Wij adviseren en ondersteunen u graag. Neem hiervoor contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand contactformulier in.