Gevolgen van het natte voorjaar: eco-activiteiten en overmacht

 
Gevolgen van het natte voorjaar: eco-activiteiten en overmacht
Gepubliceerd: 25-07-2024, laatst gewijzigd: 30-07-2024

Eerder informeerden wij u over de gevolgen van het natte voorjaar en de impact op uw eco-activiteiten. Voor een aantal eco-activiteiten is de begindatum uitgesteld, terwijl de einddatum hetzelfde bleef. In sommige gevallen heeft dat ertoe geleid dat u een ander gewas moest telen dan u eerder in de Gecombineerde Opgave (GO) had opgegeven. Hierdoor passen sommige geplande eco-activiteiten mogelijk niet meer bij het nieuwe gewas en kunnen ze wellicht niet worden uitgevoerd. Ontdek hoe u kunt navigeren door deze uitdagende omstandigheden en hoe Flynth u daarbij ondersteunt. 

Overmacht en RVO

RVO heeft ons inmiddels laten weten dat de natte weersomstandigheden niet als een collectieve overmachtssituatie worden erkend. Volgens de RVO-website wordt overmacht gezien als een extreme situatie die u niet kunt voorspellen of voorkomen. Extreem weer, zoals langdurige droogte of hevige regenval, wordt hierbij door RVO als voorbeeld genoemd.  

Als u te maken hebt met overmacht en uitzonderlijke omstandigheden, kunt u dit melden bij RVO via het digitale overmachtsformulier op hun website. Iedere overmachtsmelding wordt individueel beoordeeld.  

RVO geeft aan dat u in de overmachtsmelding kunt aangeven als een eco-activiteit door overmacht en uitzonderlijke omstandigheden niet kan worden gerealiseerd. Het is belangrijk dat u de exacte omstandigheden specificeert, voor welke percelen u overmacht claimt en welke geplande eco-activiteiten niet gerealiseerd kunnen worden. Het is ook van belang dat de gegevens in uw GO actueel blijven. 

Overmacht of hardheidsclausule

In de Uitvoeringsregeling GLB 2023 is ook een ‘hardheidsclausule’ opgenomen. Dit biedt de overheid de mogelijkheid om in bepaalde situaties af te wijken van (dwingende) wetgeving. Deze clausule is beperkt tot een aantal bepalingen. Als er twijfel bestaat of uw situatie valt onder ‘overmacht en uitzonderlijke omstandigheden’ of beter onder de ‘hardheidsclausule’ past, kunt u in uw overmachtsmelding aangeven dat deze ook als beroep op de hardheidsclausule moet worden gezien. U hoeft dan geen aparte meldingen in te dienen. 

Wij staan u bij

Bent u genoodzaakt een ander gewas te telen op uw percelen dan u in de GO had opgegeven? En overweegt u een overmachtsmelding in te dienen bij RVO? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: