Gepubliceerd: 18-04-2024, laatst gewijzigd:
19-04-2024
Beschikt u over (agrarische) grond? Dan bent u wellicht al eens benaderd om hier energieopslagsystemen te plaatsen. U kunt dit duurzame energieproject zelf ontwikkelen of laten ontwikkelen door een derde partij, bijvoorbeeld een projectontwikkelaar. U biedt uw grond dan ter optie aan. Een goede optieovereenkomst is dan een must. Er is een aantal juridische zaken waar u als grondeigenaar in dat geval rekening mee moet houden. We lichten er vijf toe.
Onderhandelingsruimte
Deze optieovereenkomst wordt ook wel ontwikkelovereenkomst genoemd. Hoewel deze vaak wordt vormgegeven door de projectontwikkelaar, hebt u als grondeigenaar toch nog genoeg onderhandelingsruimte om de optie naar wens in te richten. Het is essentieel dat u belangrijke zaken niet over het hoofd ziet, die wellicht de nodige risico’s met zich meebrengen. Onderstaande punten helpen u om zoveel mogelijk voordeel uit de overeenkomst te halen.
1. Duur van de optie
In de optieovereenkomst wordt de duur van de optie vastgelegd. Meestal is dit drie jaar, met een optie tot verlenging van nogmaals twee jaar. Het is belangrijk dat partijen duidelijke afspraken maken over de duur van de optie. Tijdens de lopende optie kunt u als grondeigenaar de grond namelijk geen andere bestemming geven of toekomstplannen maken voor de grond. Hierdoor loopt u mogelijk inkomsten mis.
Tip 1: zorg dat de overeenkomst nooit voor onbepaalde tijd is. Neem altijd een einddatum op.
2. Mogelijkheid om de optieovereenkomst te beëindigen
Als grondeigenaar wilt u voorkomen dat u vast blijft zitten aan de optie. Stel dat u er tijdens het in gebruik geven van de grond voor het energieopslagsysteem achter komt dat het fiscaal toch niet gunstig uitpakt. Dan wilt u de mogelijkheid hebben om u terug te trekken uit de overeenkomst. Daarom is het verstandig om een clausule in uw overeenkomst op te nemen voor 'beëindiging in bepaalde gevallen'.
Tip 2: breng de fiscale aspecten altijd op voorhand in beeld door contact op te nemen met een fiscaal adviseur van Flynth. Samen zorgen we voor een doordachte keuze en een helder beeld van de consequenties.
3. Conceptversie van de opstalakte
Wordt het energieopslagsysteem daadwerkelijk ontwikkeld? Dan moet er via de notaris een recht van opstal worden gevestigd. Vermijd het risico dat u akkoord gaat met een opstalakte zonder dat u deze hebt ingezien. Vraag om een conceptversie van de opstalakte. Zodat u inzicht hebt in de afspraken over wanneer het energieopslagsysteem er daadwerkelijk komt. Zo kunt u zich hierop voorbereiden.
Tip 3: voeg de opstalakte als bijlage toe aan de optieovereenkomst. Op deze manier maakt de opstalakte onderdeel uit van uw optieovereenkomst.
4. Vergoeding
In veel gevallen krijgt u als grondeigenaar pas een vergoeding wanneer de opstalakte getekend is en het energieopslagsysteem wordt gebouwd. Dit wordt de retributie genoemd. Er zijn verschillende afspraken die u hierover kunt maken, zoals:
- De hoogte van de vergoeding, die verschilt per projectontwikkelaar.
- Indexatie van de vergoeding.
- Wanneer de eerste betaling plaatsvindt.
- Onkosten, zoals advieskosten of schade aan uw gewassen die vroegtijdig moeten worden geoogst door de komst van het energieopslagsysteem.
Tip 4: leg vooraf een (onkosten)vergoeding vast in de optieovereenkomst.
5. De wegnemingsgarantie
Soms is het noodzakelijk om de installatie te verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer het contract afloopt, niet verlengd wordt of omdat blijkt dat de optie niet langer rendabel is. Dan kan het voorkomen dat de projectontwikkelaar niet voldoende financiële middelen heeft om de opstallen te verwijderen. Dit kan betekenen dat u als eigenaar verantwoordelijk wordt voor de kosten van verwijdering. Een wegnemingsgarantie zorgt ervoor dat er een reserve wordt opgebouwd, zodat er geld beschikbaar is voor het verwijderen van het systeem indien nodig.
Tip 5: neem in de overeenkomst een wegnemingsgarantie op. Dit kan een bankgarantie of een andere zekerheid zijn.
Professioneel advies
Wilt u toch liever zelf een duurzaam energieproject ontwikkelen? Onze specialisten hebben de expertise in huis om u te adviseren, ook op juridisch, fiscaal en bedrijfskundig vlak. Wij staan voor u klaar met advies op maat en brengen samen met u verschillende scenario’s in kaart.
Neem contact op
Hebt u nog vragen over de optieovereenkomst? Of bent u benaderd door een projectontwikkelaar? Neem dan contact op met uw Flynth-adviseur of vul onderstaand contactformulier in.