Emissievrij rijden: subsidiemogelijkheden op een rij

 
Emissievrij rijden: subsidiemogelijkheden op een rij
Gepubliceerd: 20-08-2024, laatst gewijzigd: 22-08-2024

Overweegt u de aanschaf van een emissievrij voertuig om milieuvriendelijk te rijden? De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers en particulieren hierbij te ondersteunen. Met als doel om tegen 2030 alleen nog emissievrije voertuigen te verkopen. Daarom zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van emissievrije bedrijfswagens, personenauto’s en vrachtwagens, en ook voor de bijbehorende laadinfrastructuur. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste subsidiemogelijkheden. 

Mogelijke subsidies 

Het budget voor de subsidieregeling voor emissievrije bestelauto’s en particuliere personenauto’s wordt verhoogd. Ook wordt het bijtellingspercentage en de catalogusprijs, waarover de korting op het bijtellingspercentage geldt, verlaagd. 

De subsidies die u in dit overzicht terugvindt zijn: 

  1. SEBA-subsidie voor de aanschaf van emissievrije bedrijfsauto’s 
  2. MIA (Milieu-investeringsaftrek) op elektrische bestelauto’s 
  3. SPRILA-subsidie voor de aanschaf van laadpalen 
  4. AanZET-subsidie voor de aanschaf van emissieloze en schone trucks 
  5. SPRULA-subsidie voor laadinfrastructuur voor zware elektrische voertuigen 
  6. SEPP-subsidie voor emissievrij rijden voor particulieren 

1. SEBA-subsidie aanschaf emissievrije bedrijfsauto  

U kunt tot 31 december 2025 gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Het beschikbare budget is op 26 juli 2024 verhoogd naar 60 miljoen euro. Op het moment van schrijven is er nog ruim 26 miljoen euro beschikbaar voor aanvragen. RVO verwacht dat er tot de sluitingsdatum nog budget over is, een aanvraag indienen is daarom zeker zinvol. 

Met SEBA kunt u tot 5.000 euro subsidie krijgen per emissievrije bedrijfsauto, afhankelijk van de voertuigcategorie (N1 of N2) en de omvang van de onderneming. Let op: u moet de subsidie aanvragen vóórdat de koop- of leaseovereenkomst definitief is en de auto op uw naam staat. U kunt uw aanvraag indienen via het online loket van RVO, hiervoor hebt u minimaal eHerkenning niveau 2+ nodig. Wacht niet te lang met uw aanvraag, want voor dit subsidiebudget geldt: op is op. 

2. MIA voor elektrische bestelauto 

Voor elektrische bestelauto’s uit de categorieën N1 of N2 kunt u ook gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze regeling biedt 27 procent aftrek op het investeringsbedrag, met een drempel van 20.000 euro. Stel: u schaft een elektrische bestelauto aan ter waarde van 50.000 euro, dan komt 30.000 euro in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek. Hebt u nog andere aangevraagde en toegezegde subsidies? Dan brengt u deze ook in mindering op het investeringsbedrag. Dien uw aanvraag binnen drie maanden na aanschaf in via het online loket van RVO. Ook hiervoor hebt u minimaal eHerkenning niveau 2+ nodig.  

3. SPRILA-subsidie op laadpalen 

Hebt u gebruikgemaakt van de SEBA-regeling en MIA? Dan is de logische vervolgstap om ervoor te zorgen dat uw terrein is uitgerust met voldoende laadinfrastructuur. Hiervoor kunt u profiteren van de nieuwe SPRILA-regeling. Deze regeling biedt zowel financiële ondersteuning als advies, zodat de overgang naar elektrisch vervoer zo soepel en kostenefficiënt mogelijk verloopt. Lees hier meer over deze regeling

4. AanZET-subsidie: aanschaf nieuwe emissieloze trucks  

Van 1 tot en met 8 oktober 2024 wordt de Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks (AanZET) opnieuw opengesteld. Deze subsidie is beschikbaar voor motorvoertuigen in de categorieën N2 (vanaf 4.250 kilogram) of N3 (volgens verordening (EU) 2018/858) die volledig emissieloos zijn. Ook mag het aanwezige accupakket geen lood bevatten. Het totale budget voor deze openstelling is 22.228.000 euro.  

Ook hier hangt de hoogte van de subsidie af van het soort vrachtwagen en de grootte van de onderneming. De openstelling van deze regeling sluit op 8 oktober 2024 om 12.00 uur. U vraagt de AanZET-subsidie aan nadat u een niet-definitieve koop- of financial-leaseovereenkomst hebt afgesloten. De vrachtwagen staat dan dus nog niet op uw naam. Let op: gezien de populariteit van deze regeling, raden wij u aan om uw aanvraag direct op 1 oktober in te dienen. Hiervoor hebt u minimaal eHerkenning niveau 2+ nodig. 

5. SPRULA: laadinfrastructuur zware elektrische voertuigen 

Vanaf 1 oktober 2024 lanceert de overheid de SPRULA-regeling voor publiek toegankelijke laadlocaties. Hiermee stimuleert de overheid de laadinfrastructuur voor zwaar vervoer en de toegankelijkheid hiervan. Aan deze regeling zijn een aantal voorwaarden verbonden. Neem voor meer informatie contact op met uw adviseur van Flynth. 

6. SEPP-subsidie: emissievrij rijden voor particulieren  

U kunt nog steeds gebruikmaken van de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) voor de aanschaf van nieuwe elektrische personenauto’s. Het subsidiebudget voor gebruikte auto’s is op dit moment uitgeput. Voor nieuwe auto’s is nog subsidie beschikbaar, maar ook hier geldt: op is op. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, wees er daarom tijdig bij. 

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan komt u in aanmerking voor maximaal 2.950 euro subsidie. U vraagt de subsidie aan nadat een koop- of leaseovereenkomst is gesloten, in het jaar waarin u de auto aanschaft. De subsidie is ook geldig voor het privé leasen van een elektrische auto. U vraagt de subsidie eenvoudig zelf aan via het online loket van RVO met uw DigiD. 

Voorwaarden SEPP-subsidie 

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de elektrische personenauto in ieder geval moet voldoen: 

  • De auto moet honderd procent elektrisch zijn, met een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP*). 
  • De bij de RDW geregistreerde catalogusprijs is niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro. 
  • De auto is geproduceerd als elektrische auto en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto. 

*Het aantal haalbare kilometers wordt gemeten in de Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). 

Meer weten 

Wilt u meer weten over deze of andere subsidieregelingen? Of wilt u ondersteuning bij uw aanvraag? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in. 

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: