Eigenlijke of oneigenlijke dienstwoning: recht op huurbescherming?

 
Eigenlijke of oneigenlijke dienstwoning: recht op huurbescherming?
Gepubliceerd: 01-11-2024, laatst gewijzigd: 05-11-2024

Zowel voor eigenaren als bewoners is het belangrijk om te weten of een dienstwoning ‘eigenlijk’ of ‘oneigenlijk’ is. Dit bepaalt namelijk of de bewoner recht heeft op huurbescherming als de werkrelatie stopt. We leggen uit hoe dit werkt. 

Het verschil tussen een eigenlijke of oneigenlijke dienstwoning bepaalt of er huurbescherming is. Bij een eigenlijke dienstwoning is er geen huurovereenkomst en dus ook geen huurbescherming. Bij een oneigenlijke dienstwoning is huurbescherming wél van toepassing. 

Wat is een eigenlijke dienstwoning?

Een eigenlijke dienstwoning is een woning waarin iemand moet wonen voor zijn werk, zoals een werknemer of zelfstandige opdrachtnemer (zzp'er). Wonen in deze woning is niet altijd noodzakelijk voor het werk, maar het helpt wel om de taken goed uit te voeren. De ligging en het type woning spelen hierbij ook een rol. Eigenaar en bewoner moeten het samen eens zijn dat de woning alleen bedoeld is voor het werk en dat deze woning dus een dienstwoning is. 

Geen huurbescherming bij eigenlijke dienstwoning

Het recht om in een eigenlijke dienstwoning te wonen ligt vast in de onderliggende overeenkomst. Als deze overeenkomst stopt, vervalt ook het recht op de woning. De bewoner heeft dan geen huurbescherming en moet de woning verlaten. 

Wanneer wel huurbescherming?

Als een dienstwoning niet voldoet aan de voorwaarden voor een eigenlijke dienstwoning (ook al heet het zo), dan is het een oneigenlijke dienstwoning. De werkgever of opdrachtgever stelt dan wel een woning beschikbaar, maar het wonen op die plek is niet gelinkt aan het werk. In zo’n situatie valt het gebruik van de woning onder het huurrecht en heeft de bewoner wél huurbescherming. Hierdoor hoeft de bewoner na beëindiging van de arbeidsrelatie niet direct te vertrekken. 

Praktijk kan lastig zijn 

In de praktijk is het soms lastig vast te stellen of een woning een eigenlijke of oneigenlijke dienstwoning is. Onduidelijkheden of fouten hierin kunnen problemen geven als de arbeidsrelatie eindigt en de bewoner niet wil vertrekken. Het is daarom verstandig om de huurrechtspecialisten van Flynth in te schakelen bij het opstellen van contracten rondom dienstwoningen. Neem hiervoor contact op met uw adviseur van Flynth of vul het onderstaande formulier in.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: