Gepubliceerd: 14-09-2022, laatst gewijzigd:
19-08-2024
In vennootschapsland is er een oerwoud aan bv’s ontstaan. Klopt dat in deze tijd nog wel? Of moet er gesnoeid worden? Weet u of wel voldoende bent beschermd tegen aansprakelijkheid? Senior belastingadviseurs bij Flynth Bea Boetje en Emile Zijlstra schreven er een blog over.
Uw onderneming bestaat uit diverse bv’s. Misschien al jaren geleden zo ingericht, omdat dit bijvoorbeeld fiscaal aantrekkelijk was. Nu vraagt u zich af: Zijn al die losse bv’s nog wel noodzakelijk? Hebt u op dit moment nog de meest voordelige (bv-)structuur voor uw bedrijf?
Een oerwoud aan bv’s
Met een veelvoud aan bv’s komen ook de nodige kosten mee. Levert deze veelvoud aan bv’s u ook de toegevoegde waarde en de gewenste zekerheid en aansprakelijkheidsbescherming op? Is deze structuur nog wel zo fiscaal voordelig of levert het u en uw accountant vooral werk op?
U kunt bv’s die geen functie meer hebben, het beste liquideren. Doe dat het liefst voor het einde van het jaar, want dat scheelt kosten en werk (en een jaarrekening over 2022). Let op: vraag u voordat u overgaat tot het liquideren van een bv af of u uw huidige bv-structuur goed hebt ingericht.
Let er ook op of u wel de gewenste bescherming tegen aansprakelijkheid hebt en behoudt, al dan niet na het opruimen van uw bv’s. Dat laatste wordt in deze tijd steeds urgenter, zeker met de onzekerheden die op ons afkomen. Dat staat nog los van de vraag of we in een recessie terecht zullen komen.
Curator
Hoe hebt u de zaken intern nu werkelijk geregeld? We zien te vaak dat ondernemers denken dat dat wel goed zal zijn. Maar deelt de curator deze mening ook in het geval van een faillissement? Kan hij uiteindelijk ook verhalen op het vermogen van de holding of zelfs uw privévermogen?
Liever één bv, of toch meer?
Het aantal holding-bv’s dat failliet gaat, is schrikbarend hoog. Dat staat haaks op de argumentatie voor het creëren van deze ondernemingsstructuur. Het motto was altijd: één bv is geen bv. Maar klopt dat wel? Anders gezegd: helpt het wel? Daar kan ook de fiscalist geen eenduidig antwoord op geven. Het hangt af van diverse bedrijfsspecifieke feiten én wensen.
Voer een gesprek over uw ondernemingsstructuur
Ach, zo’n vaart zal het wel niet lopen, zult u misschien denken. Een geruststellende gedachte, maar daadwerkelijk inzicht in de passende bedrijfsstructuur biedt echt rust.
Ga in gesprek met een adviseur over uw ondernemingsstructuur en neem daarin de feiten, maar ook uw wensen mee. En nadenken over minder positieve scenario’s is dan misschien niet fijn, het zorgt wel voor rust én biedt u de kans onverwachte uitkomsten in het geval van een faillissement te voorkomen. Het is immers de kunst om uw vermogen te beschermen.
Bea Boetje en Emile Zijlstra