Dit jaar nog schenken? Let op de niet-zichtbare schulden

 
Dit jaar nog schenken? Let op de niet-zichtbare schulden
Gepubliceerd: 13-12-2024, laatst gewijzigd: 13-12-2024

Overweegt u dit jaar nog een schenking te doen aan uw kinderen of kleinkinderen om in de toekomst mogelijk erfbelasting te besparen? En is de andere (groot)ouder al geruime tijd overleden? Let dan goed op. Het is dan namelijk nog maar de vraag of schenken het gewenste resultaat heeft. In dit artikel lichten wij dit toe.  
 
Als u voor de schenking alleen kijkt naar het vermogen in de aangifte inkomstenbelasting, kan dat een vertekend beeld geven. Dat heeft alles te maken met de defiscalisatie van bepaalde erfrechtelijke vorderingen en schulden. 

Wat is defiscalisering

Defiscalisering houdt in dat bepaalde vermogensbestanddelen niet tot de bezittingen en/of schulden behoren voor de belastingheffing in box 3. Hierdoor zijn die vermogensbestanddelen niet direct zichtbaar. Vorderingen en schulden die voortvloeien uit de wettelijke verdeling of een zogenaamd langstlevende testament (ouderlijke boedelverdeling) zijn gedeficaliseerd. Daarom kan de aangifte inkomstenbelasting een groot positief vermogen laten zien, terwijl het vermogen in werkelijkheid negatief is. Schenken of een schenkplan opstellen, kan in dat geval fiscaal eerder nadelig dan voordelig uitpakken. 

Voorbeeld 

Vader en moeder hebben drie kinderen en zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Vader is in 2000 overleden. Er was toen een gezamenlijk vermogen van 1 miljoen euro. De nalatenschap van vader was destijds 500.000 euro. Moeder en de kinderen hebben hiervan ieder een gelijk deel (125.000 euro) geërfd. 
 
Vader heeft in zijn testament een ouderlijke boedelverdeling gemaakt (soort wettelijke verdeling) waarin hij alles heeft toegedeeld aan moeder onder de verplichting om aan zijn kinderen een bedrag schuldig te erkennen ter grootte van hun erfdeel. Moeder heeft daardoor een overbedelingsschuld van in totaal 375.000 euro (125.000 euro aan ieder kind). De kinderen krijgen op deze manier hun erfdeel in de vorm van een vordering op moeder.  
In het testament heeft vader bepaald dat over de vorderingen van de kinderen 6 procent samengestelde rente is verschuldigd. 

Op 1 december 2024 vraagt moeder zich af of het zinvol is om nog in 2024 een schenking te doen aan de kinderen. 

Het vermogen is sinds het overlijden van vader gelijk gebleven. In de aangifte inkomstenbelasting is een vermogen van 1 miljoen euro zichtbaar. De overbedelingschulden bedragen door de 6 procent samengestelde rente op dit moment echter ruim 500.000 euro per kind. Deze overbedelingsschulden staan niet vermeld in de aangifte.  

Doordat moeder een schuld aan haar kinderen heeft van 3x 500.000 euro = 1,5 miljoen euro, is het vermogen van moeder 500.000 euro negatief in plaats van 1 miljoen euro positief. 

Tip 1  
Laat u goed adviseren vóór u overgaat tot schenking. Breng in kaart wat de omvang uw vermogen is, zodat u kunt beoordelen of schenken met het oog op latere besparing van erfbelasting voor u zinvol is.  

Tip 2 
Leg in geval van overlijden de omvang van de overbedelingsschulden en de afspraken voor de rente schriftelijk vast. Zo voorkomt u later onduidelijkheden en mogelijke discussies met de Belastingdienst.  

Uiteraard is de keuze aan u. Hoewel het later misschien geen erfbelasting bespaart, blijft het schenken van het jaarlijks vrijgestelde bedrag een prachtig gebaar. Het kost u niets extra en uw (klein)kinderen kunnen er nu al van genieten. 

Meer informatie

Vraagt u zich af of schenken zinvol is als u in de toekomst erfbelasting wilt besparen? De estate planners van Flynth maken dit graag inzichtelijk voor u. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: