Demotie van een medewerker: wanneer en hoe?

 
Demotie van een medewerker: wanneer en hoe?
Gepubliceerd: 15-04-2025, laatst gewijzigd: 15-04-2025

Als een werknemer structureel niet goed functioneert, kan het nodig zijn om gericht actie te ondernemen. Soms betekent dat: de werknemer een andere functie aanbieden die beter past. Als die functie lagere verantwoordelijkheden kent, spreken we van een demotie of degradatie. In dit artikel leest u demotie een passende oplossing kan zijn, hoe u dit juridisch goed regelt en welke stappen u kunt nemen. 

Een functiewijziging, zoals demotie, betekent een aanpassing van essentiële arbeidsvoorwaarden. Hiervoor hebt u in principe instemming van uw werknemer nodig. Als die akkoord gaat, kan de wijziging schriftelijk worden bevestigd of vastgelegd in een aangepaste arbeidsovereenkomst. 

Let op: als uw werknemer instemt met een lagere functie, betekent dat niet automatisch dat hij of zij ook akkoord gaat met een lager salaris. Dit moet u duidelijk bespreken en schriftelijk vastleggen. Om het voor uw werknemer gemakkelijker te maken, kunt u ook een afbouwregeling van het salarisverschil afspreken. 

Geen instemming? Uw mogelijkheden als werkgever 

  1. Eenzijdig wijzigingsbeding: Als er in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding staat, kunt u mogelijk als werkgever soms demotie doorvoeren zónder de instemming van uw werknemer. Dit kan als er sprake is van een zwaarwichtig belang. Bijvoorbeeld als het functioneren zo schadelijk is dat de werknemer niet meer in de huidige functie kan blijven. Het is belangrijk om dit goed te onderbouwen. 

  1. Gewijzigde omstandigheden en goed werknemerschap: Ook zonder eenzijdig wijzigingsbeding kan demotie mogelijk zijn. Dit kan als er sprake is van gewijzigde omstandigheden, zoals aanhoudend slecht functioneren ondanks begeleiding. Uw werknemer moet dan meewerken aan redelijke voorstellen, omdat dat volgens goed werknemerschap van hem of haar verwacht mag worden. 

Onderbouwing: het verbetertraject 

Demotie moet goed onderbouwd worden. Als uw werknemer niet goed functioneert, moet er een verbetertraject zijn, waarin hij of zij de kans krijgt om de prestaties te verbeteren. Dit traject moet zorgvuldig worden uitgevoerd en schriftelijk worden vastgelegd: 

  • Geef duidelijk aan wat er niet goed gaat in het functioneren. 

  • Leg uit wat de verwachtingen zijn en hoe verbetering mogelijk is. 

  • Plan tussentijdse evaluaties en bied begeleiding of scholing aan. 

  • Beoordeel aan het einde of het functioneren voldoende is verbeterd. Zo niet, bespreek dan vervolgstappen zoals demotie of beëindiging van het dienstverband. 

Proefplaatsing 

Als u twijfelt of een medewerker geschikt is voor een lagere functie, kan een proefperiode helpen. Dit geeft zowel u als uw werknemer de tijd om te beoordelen of de nieuwe functie passend is. 

Demotieregeling binnen uw bedrijf 

Het kan nuttig zijn om een demotieregeling binnen uw onderneming op te stellen. Hierin legt u vast onder welke voorwaarden demotie kan plaatsvinden, wat de gevolgen zijn en of er een salarisafbouwregeling is. Dit geeft u én uw werknemers duidelijkheid. 

Hulp of advies 

Onze adviseurs hebben veel ervaring met demotietrajecten en kunnen u helpen bij dit proces. Hebt u vragen of hebt u hulp nodig bij een demotietraject of bij het opstellen van een demotieregeling? Neem dan contact op met uw adviseur van Flynth of via onderstaand formulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: