De rapportageverplichting WPM: wat betekent dat voor u?

 
De rapportageverplichting WPM: wat betekent dat voor u?
Gepubliceerd: 16-07-2024, laatst gewijzigd: 18-07-2024

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, staan ondernemers voor de uitdaging om de impact van hun onderneming op het milieu te minimaliseren. Duurzaam ondernemen gaat verder dan energiebesparing of afvalreductie: het omvat een systematische aanpak om de ecologische voetafdruk van een onderneming te verkleinen. Een nieuwe maatregel die sinds 1 juli organisaties met honderd of meer medewerkers treft, is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). 

De rapportageverplichting WPM betekent dat u het totale zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van uw medewerkers moet bijhouden. Onder 'medewerker' wordt verstaan een persoon die bij u in dienst is met een contract dat twintig of meer uren betaald werk per maand garandeert. De peildatum voor het vaststellen van het aantal medewerkers is 1 januari van het betreffende rapportagejaar. Deze verplichting maakt deel uit van een breder overheidsbeleid om de CO2-uitstoot te verminderen. Door het monitoren van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer en het ondernemen van verduurzamingsstappen op het gebied van werkgebonden personenmobiliteit kan de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen. Zorg dat u nu alle informatie op de juiste manier verzamelt, zodat u vanaf 2025 uw WPM-rapportage in kunt dienen.  

Digitaal rapporteren

Rapporteren doet u via een digitaal formulier. U hebt hiervoor eHerkenning (minimaal eH2+ met machtiging RVO-diensten) nodig. In het formulier voert u het aantal kilometers per vervoermiddel in, de brandstofsoort en het type verkeer (zakelijk of woon-werk). Het formulier genereert een overzicht van alle gegevens en berekent de CO2-uitstoot. De jaargegevens (in ieder geval die van de tweede helft van 2024) moeten uiterlijk 30 juni 2025 ingediend zijn.  

Informatie verzamelen

Het verzamelen van de informatie kan uitdagend zijn. Vooral als een procesmatige gegevensverzameling ontbreekt. Er zijn verschillende opties om gegevens te verzamelen. Het verschilt per organisatie en branche welke manier passend is. De juiste keuze hangt ook af van de afspraken die u hebt gemaakt met werknemers. Veelgebruikte manieren van WPM-registratie zijn: 

  • de rittenstaat
  • een digitaal middel
  • een enquête

Toekomstbestendig ondernemen 

Bij Flynth ondersteunen we u graag in uw streven naar toekomstbestendig ondernemen. Of het nu gaat om de verduurzaming van energie, het rapporteren over duurzaamheid of het creëren van een gezonde werkplek, wij voorzien u van het beste advies over duurzame verslaggeving, energie en bedrijfsvoering. Samen geven we invulling aan de gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid en de bijbehorende uitdagingen. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: